2011. november 18., péntek

Oroszország már nem titkolja: honvédő háborúra készül

November 17-én az orosz vezérkar főnöke, Nyikolaj Makarov hadseregtábornok bejelentette, 700 000 tartalékost készenlétbe helyeznek, és megkezdik behívásukat.
„Fenntartjuk a hadsereg színvonalát. Nem csökkenni, hanem nőni fog a katonák létszáma, és a sorkötelesek száma is. Minden erőforrást felhasználunk, hogy hadseregünk felkészült maradjon a legmagasabb fokon” - mondta a tábornok.
Ugyanezen a napon a vezérkari főnök részletes elemzést adott róla, melyek azok a fegyvernemek, melyekben az orosz hadsereg elmarad a nyugatitól. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy a színvonal emelésére még több pénzt próbáljon kicsikarni a vezetéstől. Putyin hajlik a költségvetés emelésére, mivel komoly fenyegetés rajzolódik ki Oroszország körül.
A tábornok ugyanis rámutatott: Oroszország határai közelében, és a térség államaiban helyi és regionális konfliktusok tömegháborúvá nőhetik ki magukat, melyek akár az atomfegyver bevetéséig is elfajulhatnak. Ezekben a konfliktusokban már a saját határaik védelme lesz az elsődleges cél. Egy tábornok nem tehet ilyen kijelentéseket a nagy nyilvánosság előtt, ha arra a politikai vezetéstől nem lenne meg a felhatalmazása.
Ezen a napot az EU elfogadott egy ENSZ határozatot, miszerint Dél-Oszétia és Abházia megszállt terület, és Grúzia jogosan tart igényt rájuk. Az orosz hadsereg pedig megszállóként grúz területen tartózkodik. Előzőleg Condoleezza Rice bírálta Oroszország belpolitikáját, és személy szerint Vagyimir Putyint. Mivel a jelenlegi miniszterelnök egészen biztosan megnyeri az elnökválasztást, hangot adott félelmeinek. Bírálta az alkotmányos intézményeket, magát a választást, és Putyin politikáját. Pár nappal előtte pedig az USA védelmi minisztériuma jelentette be, hogy a csendes-óceáni térségben növelni fogja jelenlétét, és a Fülöp-szigetekkel, valamint Japánnal és Dél-Koreával folyamatos hadgyakorlatokat kezd a térségben, Kína miatt. A Kuril-szigetek miatt Oroszország is veszélyeztetve érzi magát.
Az orosz tábornok atomháborúra utaló mondatai kizárólag csak az Egyesült Államokra vonatkozhatnak. Ugyanis egyedül ők rendelkeznek olyan nukleáris erővel, ami egy Oroszországot érintő háború estén szóba jöhet. Az orosz vezetés a korábbi jelzések alapján már nyíltan kijelenti: honvédő háborúra készülnek.
Kemény Gábor


Az orosz vezérkar nem zárja ki a nukleáris háború lehetőségét

 

Nyilolaj Makarov hadseregtábornok, az orosz vezérkar főnöke azt mondta, hogy a Szovjetunió összeomlása után ugrásszerűen megnőtt a fegyveres konfliktus a lehetősége Oroszország határai mentén.
A Orosz Föderáció Nyilvános Kamarájában (az orosz parlament és kormány mellett működő testület) tartott előadásában Makarov többek között a következőket mondta: ”Nem zárom ki azt, hogy bizonyos körülmények között a helyi és regionális konfliktusok tömegháborúvá nőhetik ki magukat, beleértve a nukleáris fegyverek alkalmazását is”.
A tábornok emlékeztetett arra, hogy a korábbi Varsói Szerződés szinte minden országa és a volt Szovjetunióhoz tartozó balti államok is a NATO tagjaivá váltak. A vezérkari főnök arra is panaszkodott, hogy egy sor hazai fegyver fejlesztése elmaradt külföldi megfelelőitől. Elmondása szerint például a legkorszerűbb nemzetközi előírásoknak csak 26 katonai repülőtér felel meg Oroszországban.
Megerősítik a FÁK légvédelmét
Meg fogjuk erősíteni a FÁK egyesített légvédelmi rendszerét, közölte Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter Alma-Atában, összegezve a FÁK Védelmi Miniszterei Tanácsa ülésének eredményeit.
Korrigálást hajtottak végre a közös légvédelmi rendszer szerkezetében és harci állományában, amely most már mintegy 100 egységet foglal magában. Az ülésen jóváhagyták a jövő évi tervet, amelyben 20 rendezvény szerepel, beleértve a Tiszta Ég nevű közös hadgyakorlatot is.
Argumenti.ru/ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése