2011. november 18., péntek

A NATO az arab államokat használja fel Szíria ellen

Szíria szabadon engedett 1180 fogva tartottat, akiket az elmúlt hónapok kormányellenes zavargásai során tartóztattak le a biztonsági erők. November elején már elengedtek 5553 letartóztatottat, a kormány szerint azért, hogy így csökkentsék a feszültséget és véget vessenek a zavargásoknak. A szír kormány most különösen nehéz helyzetben van, ugyanis a zavargásokat vasököllel kell leverni, de a kormány ugyanakkor törekszik arra, hogy ne a megvezetett emberek bűnhődjenek, hanem a hangadókat emeljék ki a tömegből, és a fegyveres merényletek elkövetői legyenek lekapcsolva.
Az Arab Liga szombaton a Kairóban tartott rendkívüli ülésén függesztette fel Szíria tagságát és felszólította a tagállamokat Szíria gazdasági és politikai elszigetelésére. Walid al-Muallem szír külügyminiszter szerint a döntés az Arab Liga követeléseivel összhangban történt, és az Arab Liga annak ellenére függesztette fel Szíria tagságát, hogy az ország rendre teljesíti a szövetség feltételeit és követeléseit a zavargásokkal kapcsolatban. Muallem illegitimnek és veszélyesnek nevezte az intézkedést, és Szíria kizárását követően az országban több ezres spontán tüntetések kezdődtek. A tüntetésen megjelentek elítélik az Arab Ligát és kifejezték támogatásukat Asszád elnök kormányzata felé.
Szíria kizárása előrevetíti azt a képet, hogy a NATO az ország elleni katonai beavatkozásra az arab államokat fogja felhasználni. Oroszország és Kína nem támogatja az ország belügyeibe való nyugati beavatkozást, és a NATO most gyengébb, mint valaha. Gyengeségei a líbiai hadművelet során kiütköztek, amire több orosz szakértő is felhívta a figyelmet. Ha a NATO meg akarja dönteni a szír kormányt, az egyetlen út, amivel elkerülheti az orosz érdekszféra közvetlen sértését, ha az arab államokat használja fel eszközként. Szíria Arab Liga tagságának felfüggesztését ennek előjeleként értékelhetjük.
Fenyvesi Áron


Orosz hadihajók léptek a szíriai vizekre, hogy megelőzzék a NATO-beavatkozást

Orosz hadihajók léptek be a Szíria területéhez tartozó vizekre, hogy megakadályozzák a NATO-t abban, hogy egy újabb "humanitárius beavatkozás" ürügyén lerohanja Szíriát. Egy szír hírügynökség szerdán közölte, hogy az orosz hadihajók nemsokára megérkeznek a szíriai vizekre, ami közvetlen üzenetet jelent a Nyugat számára: Moszkva ellenáll minden, a szíriai zavargásokat érintő külföldi beavatkozásnak.
Oroszország az elmúlt napokban fokozta a Szíria megvédésére tett lépéseit, és Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentései is afelé mutatnak, hogy Oroszország minden lehetséges eszközzel támogatja a szíriai kormányzatot a Nyugat polgárháborút gerjesztő, felforgató tevékenységével szemben.
Mint látható, a NATO ugyanúgy démonizálja a szíriai kormányzatot, ahogy azt a líbiai kormányzattal tette a "humanitárius beavatkozást" megelőzően, és kizárólag ezt a célt szolgálja az Asszád-kormányzat elleni mindennapos tiltakozás a tüntetések leverése kapcsán, miközben teljesen figyelmen kívül hagyják az országban zajló fegyveres merényletek eseteit. A Szíriában működő terrorista csoportok tevékenysége egyre fokozódik, ami ezen a héten már a szír légierő egy létesítményén való rajtaütést jelentette - 20-an haltak meg a biztonsági erők soraiból.
Az USA kormányszóvivője, Mark Toner elutasítja Oroszország azon állítását, miszerint Szíriában polgárháború van, szerinte az Asszád-kormány ártatlan civilek ellen lép fel agresszívan, elnyomja és megfélemlíti az ártatlan tüntetőket. Természetesen ezt a retorikát hallhattuk azelőtt is, hogy a NATO a "békés tüntetők" védelmében lerohanta Líbiát és a lakosság megtörése céljából szinte teljes egészében lerombolta az ország közműhálózatát. Természetesen "békés tüntetők" védelmében avatkoztak be, és a nyugati média egy szóval nem említette, hogy a NATO által kiképzett (és vezetett) lázadók szabadon fosztogatják a lakosságot. Az Irán ellen irányuló agresszív, háborús retorika ellenére Szíria a legvalószínűbb célpontja a következő, NATO-által kivitelezett rendszerváltásnak.
Barack Obama augusztusban felszólította a szír elnököt, Bashír Asszádot, hogy mondjon le. Az ENSZ már visszavonta minden, nem alapvető fontosságú személyzetét az országból. Oroszország segítsége nélkül Szíria nagyrészt védtelen a NATO támadása ellen. A francia légierő korábbi vezetője, Jean Rannou úgy fogalmazott: "Nem látok semmilyen, tisztán katonai problémát. Szíriának nincs védelme a nyugati rendszerekkel szemben ... [de] ennek ellenére még a líbiainál is kockázatosabb vállalkozás lenne. Kifejezetten összetett katonai beavatkozásról van szó."
Tekintettel arra, hogy a nyugati sajtó kifejezetten hatékonynak bizonyult azon a téren, hogy hazugságokat gyártson a NATO katonai beavatkozásainak igazolására, egy polgárháború kellős közepén nem látható tisztán, hogyan viszonyul az Asszád-kormányzat a civil lakossághoz. Vannak, akik szerint a kormány lakossággal szembeni fellépésének nemzetközi médiában való megjelenése még meg is van szépítve, miközben Robert Baer korábbi CIA-ügynök és Alastair Crooke volt-MI6 ügynök szerint a szíriai lakosság változást akar, de nem a NATO "humanitárius" beavatkozásának formájában.
Az országban rendszeresen NATO-ellenes és kormánypárti tüntetések is zajlanak (ezekről szintén hallgat a nyugati sajtó). Mivel egyértelmű vált, hogy Oroszország honvédő háborúra készül, Oroszország számára kiemelkedően fontossá vált a szíriai orosz katonai létesítmények és a kikötők megtartása, amire az Asszád-kormány biztosítékot jelent. A NATO az utóbbi években egyre több lépést tesz abba az irányba, hogy kiszorítsa a Földközi-tengerről az orosz katonai jelenlétet. Ha Szíria elbukik, a NATO Oroszország elleni agressziója eggyel kevesebb fronton fog zajlani, ami a lehetséges válaszlépések körét szűkíti és így sebezhetőbbé teszi Oroszországot.
Szíria védelme a NATO bombázásaival szemben - bár javítja az esélyeket - önmagában nem elég Szíria NATO elleni védelmére. A NATO még nem vállalja fel az orosz haderővel szembeni nyílt fellépést, így a szír kormány megdöntése is belső kormányellenes erők, illetve a szomszédos arab államok katonáinak képében jelenik meg, amit a NATO-országoknak (fél)hivatalosan csak a légiereje biztosítana. Ahogy a líbiai kormány megdöntése esetében is helyi "lázadóknak" öltözve és hamis személyazonossággal voltak jelen a nyugati különleges alakulatok tagjai és a katari haderő, nagy valószínűséggel a szíriai katonai létesítmények és kormányhivatalok elleni támadások mögött is ezek az erők állnak.
Fenyvesi Áron 
Megjegyzés: Marseille-ben 1789-ben, vagy 1917-ben Szentpéterváron (és szinte mindenhol, ahol forradalom volt) zsidó pénzen toborzott kikötői csőcselék kezdte meg a rend szétverését. Magyarországon Cattaroban volt egy matrózlázadás 1918-ban, de ez csőcselék hiányában nem tudott eredményt elérni, és csak 1919-ben a bolsevista zsidók és az arisztokrácia elzsidósodott (adósságokkal megvett) erkölcstelen bandája a budapesti csőcselékkel, igazi csatornalakókkal megcsinálta a patkányforradalmat. Ez a forgatókönyv mind a mai napig rendszerben van, csőcselék a líbiai "forradalmárok" bandája épp úgy, ahogy a moszkvai "tüntetők", vagy a szíriai "felkelők". Egyetlen közös nevező jellemzi ezeket a nemzetellenes műveleteket: mindenhol idegen csatornatöltelékek, pszichopata zsoldosok, közönséges bűnözők a forradalmárok és az ellenállók. Aki rokonszenvezik velük, vagy támogatja őket, az magát minősíti annak ami a rend ellenségeit is jellemzi: szemétnek, az emberiség söpredékének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése