2011. december 20., kedd

Hazatér a tékozló fiú

Míg Európa és a 'nagytestvér' Egyesült Államok a sorozatos gazdasági és társadalmi nehézségek közepette, lassan a fennmaradásáért küzd, addig Latin-Amerika szárnyal.
Ezt nemcsak az ott élő emberek látják, érzik, hanem az onnan elvándoroltak is, akik most a válságok gyötörte országokban végképp elveszítik a reményt. Ennek legjobban észre vehető megnyilatkozása, hogy tömegesen térnek vissza dél-amerikai hazájukba ezek az emberek.
Leginkább Brazíliára jellemző, hogy a 'tékozló fiúk' hazavándorolnak. Azonban majd minden jelentősebb latin-amerikai országra elmondható ez, Argentína, Kolumbia, Bolívia, Chile. Természetesen más bevándorlók is érkeznek, kihasználva a hatalmas gazdasági növekedés nyújtotta lehetőségeket. A sorozatos állami megrendelések a folyamatosan javuló közbiztonság (Kolumbia és Venezuela közös fellépése a drogbárók ellen), a korrupciót visszaszorító intézkedések mind-mind biztosítják a befektetni vágyók növekvő lehetőségeit. A munkaerő szinte állandó hiánya pedig az egyszeri kétkezi munkások megélhetését.
A pörgő gazdaság és a folyamatos növekedés az európai és az észak-amerikai recesszióval szemben felfoghatatlan bizonyos köröknek. Még az idei 'normális' mértékű átlagos 4,5 %-os növekedés is.
Latin-Amerika fokozódó gazdasági és politikai erejét kénytelenek a cionisták is elismerni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a 2014-es foci világbajnokságot és a 2016-os olimpiai játékokat is Brazília rendezheti. Valamint, hogy a brit külügyminiszter, William Hague is kénytelen volt a következőket mondani:„Akárhonnan nézzük is, Latin-Amerika jelentős potenciált képvisel.”
Forrás: latin-amerika.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése