2012. január 17., kedd

Az igazi szépség felmutatja a keresztény misztériumot

A Pápai Lateráni Egyetemen január 14-én konferenciát rendeztek arról, hogyan járulhat hozzá a művészetekben megjelenített szépség az új evangelizációhoz.
A szépség útján az új evangelizáció felé – ezzel a címmel tartottak konferenciát Rómában, a Pápai Lateráni Egyetemen.

Kiindulópontként a pápa szavai szolgáltak, amelyeket tavaly júniusban mondott egy római egyházmegyei találkozón. XVI. Benedek felidézte Róma történelmi, művészeti örökségét, és arra hívott mindenkit, hogy járjon „a szépség útján, amely Őhozzá vezet, aki – Szent Ágoston szerint – az oly ősi és mindig új Szépség”.

Rino Fisichella érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a szépség az evangelizáció kitüntetett útja. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kereszténység kezdettől fogva élt a művészet eszközével, ez segítette, hogy felmutassa a misztériumot. A kereszténység az emberré lett Isten misztériumát mutatja meg, és a művészi kifejezésen keresztül a szépség mindig képes volt ezt átsugározni. Kifejezi a katedrálisokon, templomokon keresztül, a költészet nyelvén, a zenében és a liturgia szépségében egyaránt.

Fisichella érsek hangsúlyozta, hogy az egyház mindig hálás volt ezért a művészeknek. Egyben felhívást intézett a mai művészekhez, hogy keressék az új eszközöket is Krisztus misztériumának kifejezéséhez. Beszélt arról, hogy a fiatalok is vágynak a szépségre, és ezt a vágyat növelnünk kell bennük. Ez azt jelenti, hogy megmutatjuk nekik a szépség különféle megnyilvánulásait, felkeltjük bennük a szépség iránti érzéket, hogy ne csak a modern világ tűnékeny szépsége iránt vonzódjanak. Törekednünk arra, hogy egyre jobban meg tudjuk mutatni az igazi szépséget.

Az építész Paolo Portoghesi arról beszélt, hogy a művészetet ne úgy tekintsük, mint piaci terméket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Róma városa olyan, mint a hit himnusza. A turisták számára Rómába látogatni egyben zarándoklat is. És ott van egyrészt a teremtett világ szépsége, másrészt Krisztus szépsége. Erről beszélt Dosztojevszkij, amikor azt mondta: „Miféle szépség képes megváltani a világot?” Erre a kérdésre csak egy válasz van. A szépség bennünk is jelen van: az újraevangelizálásban nagyon fontos szerepe lehet annak, hogy magunkba nézünk és felleljük ezt a szépéget.

Az Avvenire igazgatója, Marco Tarquinio arról beszélt, hogyan jelenik meg ez a szépség a médiában. Fontosnak tartja, hogy megértessük az emberekkel, mi az igazi szépség. XVI. Benedek pápa még a Hittani Kongregáció prefektusaként azt mondta: a hazugság fortélyos módon vonzó szépségként tünteti fel magát. Hangsúlyozta, hogy az újságírók is tehetnek ez ellen. A hírek, a címek ne csak a gazdagságról, a szép külsőről, a vonzó történetekről szóljanak. Megmutathatnak egy másfajta emberséget - tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése