2012. január 14., szombat

Az USA elvesztette az afganisztáni háborút, de valahogy haza kellene somfordálnia

Az Egyesült Államok szívesen tárgyalna az afganisztáni háború lezárásáról a tálibokkal. Ezt több sajtó cikk közölte már, különböző politikai vezetők ezt nyilatkozták. Most a tálibok üzenték meg, hogy készek tárgyalni Washingtonnal a békéről. Az Egyesült Államok hajlik a tárgyalásokra. A tálibok azonban kijelentették, hogy nem tárgyalnak a kabuli báb-vezetéssel, és annak hatalmát nem is fogadják el. Az USA viszont ehhez kötötte a tárgyalások alapját.
Orosz elemzők szerint (az elemzések másfél évvel ezelőtt jelentek meg), az USA valójában elvesztette a háborút. Most azonban megjelent a CIA legteljesebb vizsgálati anyaga, mely alátámasztja a korábbi orosz tanulmányokat. A CIA vizsgálat egyértelműen megállapít két dolgot. Az afganisztáni háború zsákutcába került. Állásaikat tartani tudják, de az országot behódoltatni nem lehet, patthelyzet alakult ki, melyet az USA nem is képes megfordítani. A másik, hogy ha az USA 2014-ben elhagyja az országot, a jelenlegi kabuli vezetés pillanatok alatt összeomlik.
A tálibok is tisztában vannak mindezzel. A tálib vezetés azonban túlzásba viszi a muszlim törvények betartását, ezért a környező államok nyomását is figyelembe kell vennie. Ha tárgyal, akkor mindkét fél érdekelt abban, hogy mielőbb tárgyaljon. A nyugati világ abban, hogy lehetőség szerint megpróbálja a radikalizmust csökkenteni, a tálibok pedig abban, hogy már így is rengetegen haltak meg, el kell kerülni a további vérontást, és így a haza megmentőiként jelennének meg, úgy, hogy azt ráadásul nagyhatalmak is elismerik.
Azok az idősebb emberek, akik az elmúlt évtizedek háborút figyelemmel kísérték, emlékeznek jól. Éppen így kezdődtek a tárgyalások annak idején Koreában, majd Vietnamban is. Most pedig nem Afganisztán átadásáról, hanem feladásáról kell tárgyalniuk.
Az USA azt is tudja, ha nem játssza át megfelelő kézbe a hatalmat, az ország egy pillanat alatt totális káoszba süllyed. Olyanba, amely azonnal humanitárius katasztrófával, mészárlásokkal, és járványokkal fog járni. Mindennek az okozója pedig kizárólagosan az USA lesz. Ennek a média súlyába bármelyik vezetés belerokkanna.
Az viszont biztos, hogy ha sikerülne megegyezni a tálibokkal és az USA kivonul, Afganisztán még sokáig egy forrongó háborús övezet lesz. Az afgán gazdaság évtizedek múlva kezdhet egyáltalán kialakulni. A környező államok pedig hatalmas harcot vívhatnak a kábítószer szállítmányok ellen.
Tálas András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése