2012. január 14., szombat

Az orvosok nem mondtak fel - egyelőre

Elmúlt 2011 december 31. Eddig kapott haladékot több ezer orvostól a kormány, hogy megfelelő béremelési javaslattal, és emeléssel álljon elő. Mi történt az elmúlt napokban a felmondólevelekkel?
A Magyar Rezidens Szövetség egyelőre elhalasztotta a felmondólevelek aktiválását. Új határidőt jelölt meg 2012 március 29-ével. A szövetség elnöke, Papp Magor elmondta, hogy az időeltolás igazi oka az, hogy az állam adott egy jelképes emelést, amely azonban csak töredéke az orvosok által igényelt fizetéseknek. A szövetség ezt gesztusnak tekinti a kormány részéről. Az elnök elmondta, hogy még többen jelezték csatlakozási szándékukat a közös felmondási akcióhoz, így még nőni fog a felmondó orvosok száma. A másik ok, amiért elhalasztották a felmondást, hogy a kormány már csak erre az évre tudta összeállítani a megfelelő szinten tárgyalóképes ágazati vezetést és tárgyaló csoportot.
A döntés során az nyomott sokat a latban, hogy Orbán Viktor múlt hét csütörtökön megtörve a kormány makacsságát ígéretet tett, hogy az orvosok megfelelő fizetésemelést kapnak. Pénteken egyeztetett több szakszervezet is, és közösen úgy határoztak, hogy adnak egy negyed év haladékot a kormánynak. Így a felmondólevelek aktiválását áttették március végére.
A jelenlegi minimális emelést jelzés értékűnek tekintik, de ezzel semmi nincs lezárva, sőt csak most kezdődtek el a tárgyalások. A MRSZ elnöke elmondta, hogy a felmondólevelek súlyának megfelelően fognak tárgyalni a kormánnyal.  Tehát az akció folyik tovább.
A felmondólevelekkel kapcsolatban annyit megállapíthatunk, hogy ha az orvosok ilyen tömeges felmondása bekövetkezik, gyakorlatilag az egészségügy összeomlik. Lesznek egész országrészek, melyek teljesen orvos nélkül maradnak.
A kormánynak bőven lejárt az egy év, ami minden kormánynak kijár a választások után. Lényeges eredményeket felmutatni nem tudtak. A forrásokat nem képesek megfelelően felhasználni, sok helyen viszont folyik ki a pénz a kormány kezéből. A káosz állapot tapasztalható az egészségügyben is. A több hetes, hónapos, éves várakozási idők, a ügyeleti hiányok, a korházak állaporta és költségvetése, és sorolhatnánk. Mindez az elmúlt 20 év kormányainak felelőssége. Mindenkinek felelnie kell!
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése