2012. február 2., csütörtök

Hamasz: A Nyugat kénytelen megváltoztatni álláspontját

A Hamasz palesztin ellenállási mozgalom szóvivője szerint a Nyugat hiába igyekezett 2006 óta könyörtelenül elszigetelni, ellehetetleníteni szervezetüket, a Hamasz támogatottsága tovább növekszik, ami rákényszeríti a Nyugatot, hogy felülbírálja saját álláspontját az ellenállási mozgalommal kapcsolatban.
A nyugati országok, élükön az Egyesült Államokkal, aljas és elvetemült kampányt indítottak a Hamasz ellen, miután az ellenállási mozgalom nyerte a palesztin parlamenti választásokat 2006 januárjában.
Mushir Al Masri, a Hamasz parlamenti küldöttségének vezetője a svájci Interparlamentáris Unió meghívására az alpesi országba látogatott a múlt hónapban. A szervezet célja, hogy segítsen jó kapcsolatokat kialakítani a Hamasz és Európa között.
Miután az iszlám ébredési hullám végigsöpört az arab világban és ennek nyomán iszlám pártok kerültek hatalomra, a Nyugat, de elsősorban az Európai Unió rákényszerül arra, hogy felülvizsgálja álláspontját a Hamasz ellenállási mozgalommal kapcsolatban is - fogalmazott Mostafa al-Sawwa, a Hamasz politikai elemzője. Mostafa al-Sawwaf rávilágított arra is, hogy jelenleg is van néhány európai országgal közvetlen, másokkal pedig közvetett kapcsolatuk.
2007 óta az izraeli hadsereg fokozta a Gázai övezet elleni támadásokat, állítva, hogy azok védelmi célból történtek. Az Izrael által elkövetett agressziók során több ezer civil, köztük nagyon sok gyermek sebesült meg vagy vesztette életét. A 2007 óta tartó Gázai blokád miatt drasztikusan csökkent az életszínvonal és soha nem látott szintre emelkedett a munkanélküliség, és a könyörtelen szegénység.
Kíváncsian várjuk, hogy mi készteti az Uniót a kapcsolatok gyors felvételére. Csak nem az Irán ellen tervezett kalózakció állhat a sietség hátterében?

Sólyom Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése