2012. február 17., péntek

Tegnap a fegyver csöve Moszkva felé fordult

Tegnap Moszkva és Peking ismét az Asszád lemondására felszólító ENSZ határozat ellen szavazott - a szavazás 137 igen szavazattal és 12 tartózkodással végződött. Azt követően az orosz külügyminisztérium kifogásolta, hogy a szíriai helyzet kapcsán erős háborús retorika tapasztalható az ENSZ-ben. A külügyminisztérium még ezt nem jelentette ki, de ez a háborús retorika már Oroszország ellen irányul. Ugyanis közvetlen azelőtt, hogy az ENSZ közgyűlésében a szavazás megkezdődött volna, a médiában elterjedt, hogy Moszkva vegyi fegyvereket adott el Damaszkusznak és különleges erőket küldött Szíriába. A hirtelenjében elterjesztett hírek célja egyértelműen a szavazás befolyásolása, az európai képviselők sakkban tartása volt. Moszkva mindkét állítást tagadta.
A csütörtökön napvilágot látott hírek szerint Oroszország azért küldött különleges alakulatokat Szíriába, mert azok a vegyi fegyvereket szállító konvojt védték. Az Al-Arabija csatorna még interjút is közölt egy szíriai dezertőrrel, aki azt állította, hogy az ő egységében is ideggáz (!) volt használatos a tüntetések leverésére. Állítása szerint Oroszország és Irán tanította meg az egységének, hogyan kell használni a gázt...
Világos: Oroszország és Irán, vegyi fegyver, következésképpen terrorista, és az elmúlt évtizedek amerikai külpolitikájából tudható, hogy a terrorizmus ellen fel kell lépni. Többnyire a vezetőket meggyilkoló drónokkal, végül teljes invázióval. A nyugati média az elmúlt hetekben nagyon kitett magáért. Legalább féltucatnyi sikertelen merénylet kapcsán volt olvasható, hogy azt Irán követte el, és tegnap már azt is megtudhattuk, hogy Oroszország és Irán vegyi fegyvereket szállít a - terrorista - szír államba. Évek óta mondjuk, hogy a nyugati média az Irán és Oroszország elleni NATO hadművelet társadalmi elfogadottságát készíti elő! Ez a folyamat tegnap magasabb szintre lépett.
Egészen eddig nem merték egyenesen Moszkva ellen fordítani a nyugati propagandát, annak egyfajta lappangó hatása volt csak. A tegnapi nap fordulópontot jelent abból a szempontból, hogy a médiának nevezett fegyver csöve egyenesen Oroszország ellen lett fordítva. Ez egyfajta nyomásgyakorlásnak is tekinthető amiatt, mert az orosz vétó hónapok ót akadályát jelenti a szíriai NATO invázió törvényesítésének.
A képviselők azt elfelejtették említeni: miért jelentene problémát, hogy orosz különleges alakulatok vannak Szíriában, ha már az ENSZ szinte összes, jelentősebb katonai erőt képviselő országának alakulatai jelen vannak és gyilkolják a lakosságot? Egyszerű dezinformációnak tekinthető, hogy a Specnaz alakulatok valamiféle vegyifegyver-szállítmányt védtek. Az alakulatok nagy valószínűséggel személyvédelmi feladatokat látnak el, mivel Bashar Asszád a nyugati különleges alakulatok elsődleges célpontjává vált. Ha nem Asszád személyét védik, az esetben Oroszország hatalmas hibát követ el, és számolhat valamennyi szíriai érdekeltségének elvesztésével a következő egy év folyamán. Ez az a fájó pont, amiért a nyugati országok nem látják szívesen az orosz alakulatokat az országban annyira, hogy ennek érdekében a háborús retorikáig is hajlandók voltak elmenni.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése