2012. február 17., péntek

Irán fokozott ütemben vásárol gabonát

A nyugati média az iráni helyzet elhúzódása kapcsán rendszerint abban reménykedik, hogy Iránban fokozódnak majd a társadalmi feszültségek az élelmiszerellátás csökkenése miatt. Számításaik szerint az EU szankciók miatt olyan források estek ki, amiket a közeljövőben nem tudnak fedezni, és az országban élelmiszerhiány léphet fel.
Nemrég Irán moszkvai nagykövete kijelentette, hogy „Ha Iránt leigázzák, nem vonható kétségbe, hogy (a nyugatiak) hatalmas Oroszország-ellenes frontot alakítanak ki. Nem titok, hogy mi délről fedezzük Oroszországot”. Teherán most tárgyalásokat folytat Moszkvával a gabonabeszállításról. A kialakítandó egyezmények értelmében Teherán rubelben fizet a gabonáért, ám az eddigieknél jóval nagyobb mennyiségű megrendelésekről van szó.
A szankciók nélkül Irán főleg európai forrásokból áprilisig mintegy 1220 tonna gabonát importált volna, de mivel az európai források hosszú távon megszűnnek, Oroszországtól csak a héten több mint fél millió tonna gabonát vásárolt.
Molnár István


Oroszország szerint Irán komoly ellencsapást mér, ha megtámadják


Egy az ország elleni támadás esetén Irán komoly ellencsapást mérne, mondta Nikolai Makarov hadseregtábornok, az orosz védelmi erők vezérkari főnöke. Makarov elmondása szerint a vezérkar is valószínűsíti, hogy Irán abban az esetben, ha támadás éri, hasonló eszközökkel fog visszavágni a támadó országoknak. ”Naponta ellenőrizzük a helyzetet Iránban, és ha elkezdődik egy az ország elleni agresszió, egyik alternatívát sem tudjuk elutasítani” - tette hozzá Makarov. Szerinte az iráni atomprogram idén nyárra komoly előrelépéseket tud elérni. ”Természetesen Irán egy fájó pont. A helyzet Irán atomprogramja körül előbb utóbb valamilyen választ követel, és hogy milyen, az még ezen a nyáron kiderülhet” - mondta Makarov.
Az Egyesült Államok, Izrael és néhány szövetségese azzal vádolják Teheránt, hogy folytatja a katonai célkitűzéseket a nukleáris programjában és ezt ürügyként használják arra, hogy újabb szankciókat léptessenek életbe az Iszlám Köztársaság ellen. Irán végig cáfolta a vádakat, azzal érvelve, hogy aláírta az Atomsorompó Szerződést és a NAÜ tagja, emiatt joga van használni a nukleáris technológiát békés célokra.
Juhász Pál


Németország is óva inti Izraelt Irán megtámadásától


A német védelmi miniszter arra figyelmeztette Tel-Avivot, hogy tartózkodjon a katonai hősködéstől Iránnal szemben, miközben az Egyesült Államok és Izrael által gerjesztett háborús retorika egyre erősödik.

Thomas de Maiziere, német védelmi miniszter szombaton a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung-nak adott interjúban kijelentette, hogy az Iszlám Köztársaság elleni ilyen jellegű erőfeszítéseik nagy valószínűséggel hiába valónak bizonyulnának.
A miniszter figyelmeztette az izraeli rezsimet az egyértelmű „politikai károkra” is, amelyeket egy esetleges Irán elleni támadás következményeként szenvednének el.
Az elmúlt hetekben az izraeli vezetés egyre komolyabb fenyegetésekkel bombázza Iránt, arra az esetre, ha az USA kezdeményezésére bevezetett szankciók nem járnának sikerrel, azaz nem lesznek képesek megállítani Irán atomprogramját.
Avigdor Lieberman, izraeli külügyminiszter február 9-én azt mondta, „ha a nemzetközi szankciók nem járnak sikerrel, Izrael igen sok alternatív eszközzel rendelkezik az iráni atomprogram megállítására.”
A hónap elején Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy amennyiben a nyugat által Irán ellen bevezetett szankciók nem képesek megállítani az ország atomprogramját, a katonai opciót is számba kell venni, mint lehetőséget.
A nyilatkozatháború közben Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter február 2-án azt állította, hogy Izrael nagy eséllyel indíthat támadást Irán ellen 2012. áprilisa és júniusa között.
„Az amerikai vezetés szeretné egyértelművé tenni Teherán számára: az Egyesült Államok 60-éves elkötelezettséget vállalt Izrael biztonságáért és amennyiben izraeli lakott területeket támadás ér, az Egyesült Államoknak kötelessége Izrael segítségére sietni,” idézi Panettát a Washington Post cikke.
Mivel a cikk egy izraeli elsőcsapás lehetőségét taglalja, a fenti kijelentést csak úgy értelmezhetjük, hogy amennyiben Irán válaszcsapást mérne Izraelre, az Egyesült Államok azonnal belépne a konfliktusba.
Washington és Tel-Aviv folyamatosan a „katonai opcióval” fenyegeti Iránt, hogy megállítsa az ország békés célú atomprogramját, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szoros felügyeletével folytat.
Irán visszautasította a nyugati médiában rendszeresen megjelenő vádakat és emlékeztette kritikusait, hogy mint az Atomsorompó Egyezmény egyik aláírójának és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tagországának joga van a nukleáris technológia békés célú alkalmazására. 

Forrás: PressTV.ir, RichardSilverstein.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése