2012. március 16., péntek

Iránt lekapcsolják a SWIFT hálózatáról

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) döntést hozott arról, hogy beszünteti az Iránnak nyújtott szolgáltatást. A döntés értelmében március 17-től 30 iráni bank számára lehetetlenül el a SWIFT rendszer használata.
Mivel a globális pénzügyi tranzakciók túlnyomó részt a SWIFT rendszerén keresztül zajlanak, ezért a gazdasági szankciók ilyen kiterjesztése azt jelenti, hogy az iráni érdekeltségek nem fognak tudni átutalással fizetni a partnereiknek, és az iráni exportért sem juthatnak ilyen módon pénzhez.
Irán korábban már jelezte, hogy a pénzügyi partnerek a szankciók ellenére saját valutájukban (készpénzben), aranyban, vagy más termékekkel közvetlenül fizethetnek az iráni olajért.
A SWIFT rendszert jelenleg 210 országban több mint tízezer pénzintézet használja a pénzmozgások lebonyolítására, és a fenti példa is jól mutatja, hogy ha a helyzet úgy kívánja, - ha tartósan szembemegy a cionista rendszer érdekeivel - politikai oknál fogva bármikor kizárhatnak egy országot a használatából.
Az eset tanulsága egyértelmű. Azok az országok, melyek a cionista irányítás alatt lévő nyugati rendszerrel szemben saját nemzeti érdekeik mentén cselekednének, létre kell hozniuk egy szintén globális kiterjedésű - de minimum a gazdasági szövetségesek térségeit magába foglaló - rendszert, amely a hasonló gazdaságpolitikai merényletek esetén alternatívaként tovább működhet.
Molnár István


Irán humanitárius segélyt küld Szíriába


A Vörös Kereszt megjelenésével a nemzetközi haderő Szíriába benyomulását követően a másik oldal "humanitárius segítségnyújtása" is nagyobb méreteket öltött. Az orosz humanitárius szállítmányok néhány napja érkeztek meg Damaszkuszba, a helyi hatóságok várják a további szállítmányok érkezését.
Tegnap Damaszkuszban leszállt az az iráni repülőgép is, amely közel 40 tonna humanitárius segélyt szállított az országba. Ezt követően három iráni gép érkezik még, melyek élelmiszert, kórházi felszereléseket, sátrakat és takarókat szállítanak.
Szír tisztviselők szerint másfél millió ember nem jut elég élelmiszerhez az országban. A nemzetközi média ezt a közel egy éve tartó összeütközéseknek következményének tudja be, azonban Líbia példája is mutatja, hogy a NATO gyarmatosító háborúi során a polgári infrastruktúra lerombolásával próbálja növelni a belső lakossági ellenállást.
Molnár István


Jordániában egyre több fegyvercsempészt fognak el a hatóságok


Jordán tisztviselők szerint a fegyvercsempészek logisztikai központnak használják az országot egy olyan útvonalban, amely Szaúd-Arábiából Szíriába, a Damaszkusz melletti Dara'a városába irányul, és az ottani fegyveres terroristákat látják el utánpótlással. A csempészek állandó jelenlétét a Jordán Közbiztonsági Osztály több tagja is megerősítette, elismerve, hogy a Szíriába irányuló fegyverszállítmányokat rendszeresen elfogják.
A jordán hatóságok tisztviselői többnyire névtelenül nyilatkoznak, tartván az esetleges megtorlástól, és rendszerint kijelentik, hogy az ország nem avatkozik bele Szíria belügyeibe. Ez a névtelenség annak tudható be, hogy nem csak az ország hatóságain belül vannak összeütközések a szíriai beavatkozás kapcsán, hanem a Szíriát destabilizálni akaró erők bármeddig elmennek, hogy a céljukat elérjék, még egy szomszédos ország tisztviselőinek elhallgattatásáig is, ha azok a nyilatkozatok nem megfelelően alakulnak.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése