2012. március 9., péntek

Kötelező lesz az erkölcstan vagy a hit- és erkölcstan óra?

Az állami általános iskolában az erkölcstan óra vagy az ehelyett választható, az egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan óra a kötelező tanórai foglalkozások része lesz.
Az évszázad oktatáspolitikai intézkedése az erkölcstan tantárgy bevezetése az általános iskolák 1–8. évfolyamán. Elvárható, hogy ezután szabályosan működő iskolákban erkölcsileg feddhetetlen pedagógusok a szülőkkel együttműködve végezzék a kiskorú tanulók értelmi és erkölcsi fejlesztését – szerepel a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének közleményében.
Az új köznevelési törvény rendelkezése szerint az állami és települési önkormányzati nevelési-oktatási intézményben az ismereteket, a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteni, a teljes nevelés-oktatási folyamatban tiszteletben tartva a gyermek, a tanuló, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését, és lehetővé kell tenni, hogy a gyermek, tanuló egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan oktatásban vehessen részt. Tehát az  erkölcstan tantárgy és a  hit- és erkölcstan tantárgy nem ugyanaz – olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szakképzési honlapján.
Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) szerint: az erkölcsi nevelés a minden gyermekben jelenlévő erkölcsi érzék fejlesztését jelenti; fejleszti a tanulók problémaérzékenységét, erősíti becsület- és igazságérzetüket, és megtanít a lelkiismeretünket nyugtalanító erkölcsi dilemmák tudatosítására, elfogulatlan vizsgálatára, szabatos kifejezésére. Az  erkölcstanoktatás  alapvető feltétele az iskolai környezet és a pedagógusok példamutató magatartása. A szabálytalanul működő iskola és az alul fizetett, fáradt, tanulókat szivató  pedagógusok erkölcsi intelmei nem hiteles elemei az erkölcstanoktatásnak.
Az iskolai keretek között folyó hit- és erkölcstanoktatás szervezését, tartalmának meghatározását és felügyeletének ellátását minden nevelési-oktatási intézménytípus esetén az adott egyház és az adott egyház nevében eljáró jogi személy hatáskörébe utalja. Tehát az egyháznak kell biztosítani a tanterveket, a tankönyveket és a képzett hittan tanárokat. A tanuló napi és heti terhelésével (óraszámok) összefüggésben meghatározott korlátozások alkalmazásakor a hit- és erkölcstan órákat az egyházi és az állami fenntartású iskolákban is figyelmen kívül kell hagyni (többletterhelés).
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete a következőket javasolja: minden iskolában kerüljön bevezetésre a diák- és a pedagógus etikai kódex. Ha az állami fenntartású iskolákban kötelező hit- és erkölcstanoktatás folyik, akkor csoportbontás keretében biztosítani kell a tanulók különböző vallási nézetének megfelelő hit- és erkölcstanoktatást. (Ilyen jellegű csoportbontást kell alkalmazni, ha egy adott településen csak egyházi iskola működik.) Ha a tanulók megtanulnak erkölcsi alapon különbséget tenni jó és rossz iskolai döntések között, akkor fennáll annak a veszélye, hogy érvényesítik etikai- és jogérzékenységüket, és fellépnek az iskola vagy a pedagógusok szabálytalan vagy ésszerűtlen intézkedéseivel szemben – olvasható az MSzOE szakképzési honlapján.
OS/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése