2012. március 9., péntek

Robbanás áldozata lett a brazzaville-i Szent Lajos-templom

Egy közeli fegyverraktárban bekövetkezett robbanást követően összedőlt a hívekkel teli brazzaville-i Szent Lajos-templom. A kongói főváros egy külső negyedében történt robbanásban kétszáz ember lelte halálát, és kétezren sebesültek meg.
„A Szent Lajos-templomban március 4-én, vasárnap éppen mise zajlott, amikor az épület a robbanás hatására összedőlt. A robbanásban a brazzaville-i pápai követség épülete is megrongálódott.” – jelentette a követség egyik képviselője. A templom a robbanás okozta lökéshullám hatására teljesen romba dőlt, sok más épületet pedig a szétrepülő repeszek rongáltak meg. A kongói média szerint más vallási épületek, köztük a Szent Anna-bazilika is károsodást szenvedett.

A kongói kormány szóvivőjének elmondása alapján a robbanást egy rövidzárlat következtében keletkezett tűz okozta. Szemtanúk beszámolói szerint reggel 8 és 11 óra között több nagy erejű robbanás történt, melyet még a katasztrófa helyszínétől 10 kilométerre, a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában is érezni lehetett. A tragédia nyomán a kormányzat úgy határozott, hogy kitelepíti a fővárosból a katonai létesítményeket.

A halálos áldozatok száma meghaladja a kétszázat, és több mint kétezren sebesültek meg. Sok embert a romok alól emeltek ki. A sérültek magas száma miatt a kórházak nem tudtak minden sebesültet ellátni. Az egyházak felajánlották segítségüket a robbanásban érintetteknek. A katolikus egyház a hajléktalanoknak segít, valamint ételt és orvosi ellátást biztosít annak a több száz embernek, akik nem tudtak kórházi ellátáshoz jutni.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése