2012. március 9., péntek

Ratnyik: a jövő orosz katonája


Az orosz hadsereg rövidesen új generációhoz tartozó harci felszerelést kap, a Ratnyik-ot. Egy készlet tartalmazza a fegyverzetet, páncélvédelmet, kommunikációs és navigációs rendszereket.
Vagyis egy-egy harcos teljes értékű „jövő katonája” lesz, aki képes teljesíteni a személyesen neki szóló utasításokat. A felszerelésnek köszönhetően fokozódhat az alegységek hatékonysága, például, a helyi konfliktusok övezetében, ill. a terrorellenes akciók során.
A Ratnyik felszerelés kb. 40 elemet ötvöz magában, súlya 20 kg, de szükség esetén a készlet levethető egypár másodperc alatt. A Nacionalnaja Oborona (Nemzeti Védelem) magazin főszerkesztője, Igor Korotcsenko szavai szerint a Ratnyik esetében mindent az orosz hadsereg szükségleteihez illesztettek.
A készlettel profi alegységeket, szerződéses katonákat fognak ellátni, vagyis az orosz fegyveres erők legjobban felkészült egységeit. A felszerelés alkalmazza a GLONASZSZ műholdas navigációs rendszert, az orosz információvételi és -adási eszközöket. Azonkívül minden fegyvere, az éjjeli látást biztosító műszerek, maga az egyenruha – mind orosz termék.
A Ratnyik 50 orosz üzem munkájának eredménye. Alapját olyan „légző” műszálas anyagból készítették, amely 48 órán át váltás nélkül hordható. A polimer nemcsak védelmet biztosít viselőjének a nyílt tűzzel és kisebb szilánkokkal szemben, hanem láthatatlanná teszi őt az infravörös sugarakban is, amelyet éjjel használnak becélzásra. A páncélvédelem kifejlesztése során figyelembe vették az Afganisztánban harci viszonyok közt kipróbált szovjet katonai prototípus tapasztalatait.
Az új golyóálló mellény nem titánból, hanem kevlarral ötvözött kerámialemezekből van, ami megbízható védelmet nyújt még a mesterlövészi puskával szemben is. A haditengerészetnél alkalmazható modifikációja mentőöv funkcióval van ellátva. Természetesen a harcosnak szüksége van sisakra is. Már nem egyszerű acélsisakról van szó, hanem kompozit anyagokból készített multifunkcionális szerkezetről. A sisakra videokamerát szereltek fel, amely felvételt készít a harc menetéről, és van rajta egy kisebb videomonitor is, amely a fegyver becélzó készülékével van összekapcsolva, ami lehetőséget nyújt arra, hogy bármilyen helyzetből lehessen célozni. Az alapvető fegyverről egyelőre nem született döntés – mondja az Arszenal Otecsesztva (A Haza Arzenálja) folyóirat főszerkesztője, Viktor Murahovszkij.
Két alapvető gépfegyver versenyez egymással. Az AK-12-es a Kalasnyikov konszerntől és az AEK-971-es a Kovrovi Gépgyártól. Jelenleg a fegyverzetkészlet gátolja a dolgot. Ugyanis nem csupán egyszerű géppuska kell, hanem különféle modifikációk. A gépkocsizó lövészek, a harckocsik tagjai, a deszantosok, a különegységek számára. Szükség van nappali és éjjeli becélzókészletre, a becélzónak illeszkednie kell a fegyvermodellekhez.
A Ratnyik végleges sorsát a Hadiipari Bizottság Szakértői Tanácsa dönti el májusban.
Videó: a sisak videokamerájával készített felvétel – amerikaiak reális harc közben az afganisztáni Kandahar térségében
http://www.youtube.com/watch?v=uZ2SWWDt8Wg

További fotók és videók:
http://ria.ru/spravka/20121101/908594191.html#13600586212343&message=resize&relto=login&action=removeClass&value=registration
http://army.lv/ru/soldati-budushchego/2139/4030

Oroszország Hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése