2012. március 28., szerda

Pünkösdi zarándokvonatok indulnak a búcsúba

Aranycsapat játékosainak arcmásával díszített Taurus fogja húzni Csíksomlyó Expresszt. Idén ötödször már indulnak különvonatok a csíksomlyói búcsúra: az eltérő útvonalon közlekedő Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz május 25-én indul és 28-án érkezik vissza, mintegy 1500 utast szállítva.
A Csíksomlyó Expressz május 25-én Szombathelyről indul éjfél után tíz perccel, érinti a Keleti pályaudvart (5.15 órakor), majd innen megy tovább a romániai Madéfalva célállomásra, ahova 22 órakor érkezik meg. A Székely Gyors 7:46-kor indul a Keletiből és biharkeresztesi kilépéssel közlekedik szintén Madéfalváig. Mint ismeretes, minden évben a pünkösdvasárnap előtti szombaton rendezik meg a hagyományos csíksomlyói búcsút, a magyarság egyik legjelentősebb ünnepét, amelynek keretében szentmisét és körmenetet tartanak - tudósított a turizmus.com.
Kővári Zsolt, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a bharangozó sajtótájékoztatón elmondta: mindkét járatot a vasúttársaságuk állítja ki, és idén már 1500-1600 zarándok utazását teszik lehetővé. Az első különvonattal öt évvel ezelőtt még csak négyszázan utaztak Erdélybe. A Csíksomlyó Expresszt a MÁV-Trakció Zrt. által üzemeltetett úgynevezett Aranycsapat mozdony, a legendás magyar Aranycsapat játékosainak arcmásával díszített Taurus fogja húzni, amely tavaly novemberben készült el, és azóta folyamatosan dolgozik, köszönhetően a számos megrendelésnek. A 87 éves Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, a Csíksomlyó Expressz csapatkapitánya hangsúlyozta: bízik abban, hogy minél többen elmennek idén is a zarándokútra, amelyen Erdély turisztikai szépségeit is meg lehet ismerni.
A szervezők részéről T. Hámori Ferenc, az Indóház Magazin főszerkesztője arra emlékeztetett, hogy a 2008 májusában első útjára induló Székely Gyors nem lett volna, ha 2007-ben a Budakeszi Kultúra Alapítvány tagjai nem szorgalmazzák az időközben emlékhellyé nemesedett, a történelmi Magyarország határán álló 30-as számú MÁV-őrház felújítását Gyimesbükkön, amelynek átadására különvonatot szerveztek. A Székely Gyors volt az első, amely 64 év után az első nappali vonatként közlekedett Budapest és Székelyföld között.
A Székely Gyorsra 62 900 forintba, a Csíksomlyó Expresszre 64 900 forintba kerülnek a jegyek, és az ár tartalmazza a háromnapos félpanziós ellátást és a programokon való részvétel költségeit. Az étkezőkocsis vonatokon népzenészek szórakoztatják majd az utasokat, Erdélyben (Felcsíkban és Alcsíkban) pedig több száz székely család látja őket vendégül a falusi turizmus keretében – tájékoztatott Mező Tibor, a zarándokutat szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője.
Hunyor Erna


A Székely gyors programja - 2012
(A Csíksomlyó expressz programja a lap alján)

Elsõ nap (2012. május 25., péntek)

Találkozó: várhatóan 04.00 órakor Budapest-Keleti pályaudvaron, a különvonatnál.
(Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról indul).
Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.
További felszállási lehetőségek: Szolnok, Püspökladány.
Érkezés a határra (Biharkeresztes-Biharpüspöki) a déli órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye)-Kalotaszeg-Kolozsvár-Szamosújvár-Dés-Déda-Gyergyószentmiklós-Csíkrákos útvonalon. Útközben áthaladunk, és lehetőség szerint megismerkedünk a települések kulturális, illetve történelmi nevezetességeivel:
- a néprajzáról messzeföldön híres Kalotaszeggel,
- Kolozsvárral, Mátyás király szülővárosával, az örmények is lakta várossal, a Mezőség nyugati peremén épült Szamosújvárral, Rózsa Sándor nyughelyével,
- a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvő Déssel,
- Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, A funtineli boszorkány cselekménye kezdődik,
- Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével.
Megérkezés Felcsíkba, ahol több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentdomokos, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Madéfalva
Elhelyezés: a faluturizmus kertében magyar-székely családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.


Második nap (2012. május 26., szombat)

Reggeli után indulás a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában a Makovecz Imre tervezte színpadon felállított oltárnál részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban.
A délutáni szabadidőben séta Csíkszereda központjában.
Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.
Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!

Harmadik nap (2012. május 27., vasárnap)

Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Csíkmadéfalva érintésével a Gyímesekbe, az Ezeréves határhoz.
Útvonal: Karakó-völgyhíd-Lóvész-Gyimesközéplok-Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrházat (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza), majd részt veszünk a kontumáci kápolna előtt celebrált szentmisén.
A délutáni órákban visszaindulás Felcsíkba. Estebéd.


Negyedik nap (2012. május 28., hétfõ)

Indulás a kora reggeli órákban Magyarországra. A különvonat a Gyergyószentmiklós-Déda-Dés-Kolozsvár-Nagyvárad útvonalon haladva ér a határra. Magyarországon leszállás céljából megállás Püspökladányban és Szolnokon.
Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra az esti órákban.

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, kétágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, transzfereket - szükség esetén - a vasútállomás és a szálláshely között.
A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, fakultatív programok, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás. A különvonaton nyugdíjas-, gyermek-, diák-, és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.
A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni.
A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van ételek, illetve italok fogyasztására. Az étkezőkocsiban magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat.
Részvételi díj: 62 900 forint/fõ
Jelentkezés:
Kárpáteurópa Utazási Iroda
1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a
Tel: 36 1 368 6296, 36 1 439 1644
e-mail: karpateuropa@karpateuropa.hu



A Csíksomlyó expressz programja - 2012
(A Székely gyors programja a lap tetején)
Elsõ nap (2012. május 25., péntek)

Találkozó: várhatóan 04:30 órakor Budapest-Keleti pályaudvaron, a különvonatnál.
Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultnál.
A pontos indulás időpontjáról márciustól tájékozódhat az utazási irodáknál!
Figyelem: a vonat Szombathelyről indul, felszállási lehetőségek Budapestre érkezés előtt a Dunántúlon: Szombathely 01:30, Sopron 02:33, Kapuvár 03:01, Csorna 03:11, Győr 03:30, Komárom 03:56, Tatabánya 04:19 órakor.
További felszállási lehetőségek: Szolnok 7:38, Békéscsaba 08:59 órakor.
Érkezés a határra (Kürtös/Curtici), majd indulás tovább az Arad-Maros völgye-Déva-Gyulafehérvár-Tövis/Teius-Balázsfalva-Medgyes-Segesvár-Olt völgye-Brassó-Sepsiszentgyörgy-Tusnádfürdő-Alcsíki-medence-Csíkszereda-Madéfalva útvonalon. Útközben lehetőség szerint az idegenvezetők ismertetik és bemutatják az útvonal nevezetességeit, többek között:
- az aradi vesztőhelyet,
- a solymosi várat,
- a Maros számos völgyszűkületét,
- Bethlen Gábor szülőfaluját, Marosillyét,
- Gyulafehérvárat, az erdélyi római katolikus ma már érsekség 1000 éves központját,
- szászok hajdani földjét: Medgyest, Segesvárat és Brassó ősi városait,
- Persányi-hegységet, Olt völgyét, jó idő esetében a Fogarasi-havasok páratlan látványát,
- Székelyföldet: Háromszéki-medence a környező hegyekkel,
- Tusnádi Olt-szoros felejthetetlen panorámáját-
- Alcsíki-medencét a Hargitával és a Csíki-havasokkal.
Megérkezés Alcsíkba, ahol több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdő.
Elhelyezés: Alcsík falvaiban, a faluturizmus keretében magyar-székely családoknál fürdoszobás házakban, esetenként panzióban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap (2012. május 26., szombat)
(Megegyezik a Székely gyors programjával.)
Reggeli után indulás a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12:30-kor kezdődő szentmisén. Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a csíksomlyói kegytemplomban.
A délutáni szabadidőben séta Csíkszereda központjában.
Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.
Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!

Harmadik nap (2012. május 27., vasárnap)


(Megegyezik a Székely gyors programjával.)
Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Csíkmadéfalva érintésével a Gyímesekbe, az ezeréves határhoz.
Útvonal: Karakó-völgyhíd-Lóvész-Gyimesközéplok-Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, és a vár tövében, az ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrházat (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza), illetve részt veszünk a kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén.
A délutáni órákban visszaindulás Alcsíkba. Estebéd .

Negyedik nap (2012. május 28., hétfõ)
Indulás a kora reggeli órákban Magyarországra.
A különvonat a Madéfalva-Csíkszereda-Alcsíki falvak-Háromszéki medence-Brassó-Segesvár-Tövis-Gyulafehérvár-Déva-Arad útvonalon érkezik a kürtösi határra. Magyarországon leszállás céljából megállás Békéscsabán és Szolnokon. Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra az esti órákban. A vonat Budapesttől Szombathelyig ugyanazokon az állomásokon áll meg, mint odaútban.
A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál vagy panzióban, kétágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, transzfereket - szükség esetén - a vasútállomás és a szálláshely között.
A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, fakultatív programok, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás. A különvonaton nyugdíjas-, gyermek-, diák-, és egyéb kedvezmények nem vehetők igénybe.
A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni.
A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van ételek, illetve italok fogyasztására. Az étkezőkocsiban magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja az utasokat.
Részvételi díj: 64 900 forint/fõ
Jelentkezés:
Kárpáteurópa Utazási Iroda
1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a
Tel: 36 1 368 6296, 36 1 439 1644
e-mail: karpateuropa@karpateuropa.hu

Online foglalás:
http://www.karpateuropa.hu/index.php?book=79



http://www.szekelygyors.hu/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése