2012. március 28., szerda

Felhívás minden győri és Győr környéki polgár részére!

Felhívjuk minden kedves érdeklődő figyelmét, főképpen azokét akiknek a zsebéből a mélygarázs kiveszi majd a szükséges önkormányzati támogatást, hogy 2012. március 29-én csütörtökön este 19.30-kor a Pálffy és Schwarzenberg szobornál mécsest gyújthatnak és elhelyezhetik az emlékezés virágait Győr töröktől való visszavétele 414. évfordulóján.
Felkérjük tisztelettel a városi képviselő testület tagjait, hogy józan belátásukra hallgatva ne szavazzák meg a luxusberuházásra vonatkozó városvezetői elképzeléseket. Az utódok ítélnek majd a könnyelmű döntést meghozók felett, mert tőlük veszik el a Duna bástya méltó helyreállításának még a lehetőségét is. Ráadásul a közpénz, mely erre a célra fordítódna, számos valóban szükséges városi beruházást is lehetetlenné tesz. A példa nélkül való költségek erősen kérdőjelessé teszik ezt a beruházást, nemcsak józan gazdasági megfontolásból, de morálisan is.
Az elriasztó számok tükrében úgy vélem beszéltessük csak egy kicsit magukat a számokat, néhány példát is felhozva, miért is kelt joggal riadalmat a Dunakapu téri tároló ügye.
A Jókai utcai parkolóház 2005. évben épült, 260 férőhellyel, akkor 780 millió forintért,
ez az inflációval korrigálva ma 950 millió forintra rúgna. Ezzel számolva itt egy parkolóhely akkor 3,65 millió forintba kerül.
A Révai utcai parkolóház 2009. évben épült. 220 férőhelyes kialakításban, akkor 715
millió forintért, ez az inflációval korrigálva ma 858 millió forint lenne. Itt egy parkolóhely akkor 3,90 millió forintba kerül.
A megterveztetett, de költsége miatt elvetett Móricz Zs. rakparti lemezes parkoló 111
gépjármű befogadását célozta 955 millió forintos költségen. Ez 8,60 millió forintos parkoló beálló helyre vetített összeg.
Sopronban a 2009-ben átadott többszintes mélygarázs 233 férőhelyes, az önkormányzat szerint 1,60 milliárd, a kivitelező szerint 2,35 milliárd forintba került. Vegyük az első állítás szerinti összeget inflációval korrigálva, ez 1,92 milliárd forint, ezzel kalkulálva egy parkolóhely 8,24 millió forintba jön.
Ezeket figyelembe véve lássuk a győri elképzeléseket, melyet félő,hogy megszavaz majd a közgyűlés. Csak a mélygarázsra szánt összeg 2,30 milliárd forint, bár nem tudjuk mi alapján, hiszen a mélygarázs teteje maga a tér, annak minden tartozékával, összenőve az alsó autótárolóval mint a sziámi ikrek. Így számolva és 230 férőhelyet figyelembe véve 10, 00 millió forint egy parkolóhely. Mivel az eddigi városi kommunikáció szerint a mélygarázs megoldja a belváros parkolási gondjait, azaz minden ráfordítás ezért történik, nyugodtan vegyük figyelembe a 3,80 milliárd forintot és tegyük hozzá az eddig elköltött 720 milliót a rakparti útra és a 80 milliót a Kossuth híd átalakításra, összegünk máris 4,60 milliárd forint lesz. Így egy parkoló beálló jóval meghaladhatja a 10 millió forintos összeget.Azon sajtóértesülések pedig egyenesen felháborítóak,hogy a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő Győr-Szol Zrt. 1,3 milliárd forint hitelfelvétel lehetőségét vette kilátásba.
A bemutatott számadatokhoz már nem szükséges bővebb magyarázat,hogy a beruházás megvalósítása esetén egy rendkívül gazdaságtalan, pénzpazarló tervet takar ami sehogyan sincs összhangban az ország nehéz gazdasági helyzetével. Az elmúlt év közmeghallgatásán is elhangzott részünkről az a kérdés miért a legdrágább megoldást választotta az önkormányzat, és miért ragaszkodik a mélygarázs vagy teremgarázs Dunakapu téri építéséhez,- de választ akkor nem kaptunk,- most a számok egyértelműen igazolják a méregdrága megoldást nem a leletek bemutatása ( 500 millió Ft.) –hanem a mélygarázs létesítése- 2,3 milliárd Ft és csak 230 férőhely létesíthető,10 millió Ft/ fh. és ez két és félszer nagyobb mint egy parkolóház létesítése más közeli területen.
Ez ijesztő, ha ehhez hozzátesszük, hogy megszűnt 650 db ingyenes parkolóhely az alsó rakparton, és a rakpartra lehelyezett út kapcsán kialakított új forgalmi rend igazi keveredést és káoszt eredményezett.
Az Arrabona Városvédő Egyesület továbbra is támogatja a terület rekonstrukcióját, de nem az eldöntött formában. A bemutatott látványtervek alapján a kialakított koncepciót hibásnak tartjuk, mert a rekonstrukciót nem az idegenforgalmi igényeknek és turisztikai céloknak rendelték alá –a szögleterőd bemutatása céllal-,hanem a mélygarázs létesítésének és szükségességének okaként, de ezt nem támasztja alá semmilyen vizsgálat és így nem is igazolható.
Az Arrabona Városvédő Egyesület azért ellenzi a tervek önkormányzati elképzelés szerinti megvalósítását, mert a terv indokolatlanul magas költséggel, egy pazarló megoldást tartalmaz.
A terv csak barbár rombolással tudja a 230 férőhelyet kialakítani, mert a helyigény azonos a bástya (tér) teljes területével. A Duna bástya egy hatalmas méretű reneszánsz szögleterőd, melynek tetejét 1939-ben leborotválták, azaz nem térrel, hanem épülettel van dolgunk, így is kellene vele bánni, csak ez lehet a méltó hasznosítás iránya. Aki itt térről beszél az jóindulatú megközelítésben is laikus, hozzá nem értő személy.
A Duna bástya 5%-ban került feltárásra, a birtokunkban lévő adatok alapján további jelentős épületrészek jönnek majd napvilágra, melyek egyidősek a már felleltekkel. Ilyen a keleti ágyúlejáró a Teleki utca csatlakozó szakasza alatt. Ilyen a Duna bástya földteraszát tartó déli hosszfal, melyhez a pattantyús házak épültek. Ezek megléte esetén csak ezen elemek lerombolása után lehet a bástya közepén gödröt ásni. Több ilyen elem is van.Birtokunkban van számos kutatási eredmény, eddig is rengeteg hasznos információval szolgáltunk,szeretnénk ha kutatna más is.
Elfogadhatatlan, hogy csak a helyi szakemberek véleményét voltak hajlandók elfogadni és a felajánlott ICOMOS szakértői véleményt sem kérték meg, és nem fogadtak el egyetlen egy olyan véleményt sem ami ellenkezett az eredeti elképzeléssel. A jelenleg engedélyezés alatt álló tervek a csekélyke kutatással párhuzamosan módosultak, de a kevéske fellelt emléken kívül semmit sem vesznek figyelembe, úgy kezelik a területet, hogy az egyetlen ágyúlejárón kívül ott már semmi sincs. Ha mégis van eldobjuk a terveket, vagy rombolunk?
Nem fogadható el és méltatlan a leletek olyan formában történő bemutatása, „ Íme ezeket a falakat találtuk”, mert az nem utal a szögleterőd valódi értékére és a feltárt épületrészek csak igen csekély részét mutatja be üveg alatt és között. Elfogadhatatlan az a szándék is, hogy a piacnak csak a szalonképesnek ítélt részét telepítenék vissza, halálra ítélve és skanzenné alakítva a belvárost. A piacot teljes egészében vissza kell telepíteni a maga egyszerű formájában.
Győr 2012. március 27.
Arrabona Városvédő Egyesület
Kapcsolódó cikk: Mi folyik Győrben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése