2012. március 5., hétfő

Sánta János: Olvasztás és melegítés

A jeget felolvasztani óriási energiát kíván, a nulla fokos vizet felmelegíteni már sokkal kevesebbet. Az olvasztás minőségi változtatás, a melegítés mennyiségi. Az olvasztás szemléletváltást jelent, a melegítés előrejutást a jó úton. Ma sokan leragadnak annál a kérdésnél, hogy valaki hideg vagy meleg, pedig a lényeg nem itt van, hanem ott, hogy fagyott lelkű, vagy már felengedett. Az anyag fagyott és olvadt állapota között az a különbség, hogy más a részecskék kötésmódja.
Hasonló a helyzet az emberek közötti fagyott vagy olvadt állapot esetén is. A fagyott állapot lehet igen hasznos, mert könnyen rá lehet lépni. De az élet nem a jégben, hanem a vízben született. Persze van még a gáz-állapot is, amely előremutat a szellem felé.
A második isteni személy értünk emberré szilárdult, hogy vegyük észre. Csináltunk vele, amit akartunk, de erre ő nem húzódott vissza sértődötten a mennyei biztonságba, hanem ezt a megjegesedett emberségünket felolvasztotta, majd a tiszta lélekkel, a Szentlélekkel áthatotta. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése