2012. március 5., hétfő

A vasárnap legyen a pihenés és az Úr ünneplésének napja

A vasárnapot ne munkával töltsük, hanem legyen a pihenés, a család, az önkéntes szolgálat és az Úr ünneplésének és dicséretének napja. Ezt a felhívást intézte a horvát hívekhez a püspöki kar Igazságosság és béke bizottsága.
Ezzel a horvát egyház csatlakozott az Európai szövetség a vasárnapért elnevezésű kampányhoz, amelyet egyházi, kulturális társaságok, sportszövetkezetek és civil szervezetek kezdeményeztek.

Vlado Košić, a horvát püspöki bizottság elnöke arra kérte főként a keresztényeket, hogy az elmúlt vasárnapon függesszék fel a vásárlást azokra való tekintettel is, akik a vasárnapi kötelező munka miatt nem lehetnek szeretteikkel. Számtalan családanya, fiatal nő, leánytestvér vasárnap is dolgozik, emiatt az otthonok üresek maradnak. A horvát püspök szavai szerint az embert nem lehet lefokozni termelő és fogyasztó személyre. Az európai piacgazdaságnak nem lenne szabad ennyire kihasználnia az embereket. Igaz ugyan, hogy mindenki a munkájával valósítja meg és tartja el önmagát, de egy ember több annál, mint hogy termel és fogyaszt.

A horvát egyház szerint értelmet és értéket kell adni egy olyan napnak, amikor senki sem dolgozik. A vasárnapot még a kommunista rezsim időszakában is tiszteletben tartották. Jogos tehát az az elvárás, hogy a demokrácia eljöttével a vasárnap tisztelete szabállyá váljon, főként Horvátországban, ahol a lakosság 90 százaléka kereszténynek vallja magát. A horvát püspökök emlékeztetnek arra is, hogy a vasárnapi munka ellentétben áll az Európai Unió alapvető jogokkal kapcsolatos dokumentumával, amely előírja a heti pihenőnapot a dolgozók egészsége, épsége és méltósága jegyében.

Természetesen a horvát püspökök tudják, hogy vannak olyan közérdekű szolgáltatások, mint pl. az egészségügy, ahol szükséges a vasárnapi munka is vagy pl. idegenforgalmi helyeken a flexibilis munka. Ez azonban ne szolgáljon ürügyül a dolgozó emberek kihasználására. A horvát főpásztorok hangsúlyozzák azt is, hogy felhívásukkal minden keresztény és minden katolikus jogaiért küzdenek, hogy megünnepelhessék az Úr napját, mert a vasárnap van az emberekért van, nem pedig fordítva. A püspökök remélik, hogy minél többen csatlakoznak a vasárnapi munka ellen tiltakozó európai naphoz. Ez a nap legyen tehát tanúbizonyság a profit diktatúrája ellen, ugyanakkor a nagyböjti áldozathozatal jele a hívő emberek számára.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése