2012. március 27., kedd

Szlovéniában a népszavazás elutasította a homoszexuális párok jogainak kiterjesztését

Vasárnap népszavazást tartottak Szlovéniában, amelynek eredménye szerint az ország elutasította az új családtörvényt.
A szavazók 55 százaléka elvetette az új előírást, amely többek között kiszélesítette a homoszexuális párok egyes jogait, például a gyermekek örökbefogadása terén. A törvényt, amelyet most a különböző szervezetek által összegyűjtött aláírások után meghirdetett népszavazás eltörölt, a múlt évben az előző kormány szavazta meg a parlamentben.

Az elmúlt napokban Anton Stres ljubljanai érsek, valamint az ország ortodox és muzulmán vallási vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kiemelik a házasság és a család értékeinek védelmét, amely a férj, feleség és a gyermekek közösségeként értelmezendő.

Franc Rodé szlovén bíboros, a Szerzetesi Kongregáció nyugalmazott prefektusa a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: a kormányban jelentős a katolikusok és a vallásos emberek jelenléte, a lakosság 78 százaléka katolikus, 20–25 százalékuk heti rendszerességgel gyakorolja vallását. Katolikus országról van tehát szó, ahol jelen van egy egyház- és keresztényellenes erős törekvés is. Ez az 50 évig tartott kommunista rezsimnek a következménye a bíboros szerint. Az előző rendszer hatása a tömegtájékoztatásban, a kultúrában, illetve a közélet más fontos szektoraiban is még mindig erősen érződik. Mindenesetre a szlovén lakosság több mint fele hallgat az egyház szavára. Szlovénia küzd katolikus identitásáért. Ugyanakkor szükség van az új evangelizációra. Rodé bíboros hálát ad Istennek, hogy nem hiányoznak a hivatások az országban.
A vallásközi párbeszédre vonatkozóan a szlovén bíboros hangsúlyozta: nagyon jók a kapcsolatok az ortodoxokkal. A lakosság 2 százalékát képviselő muzulmánok nem jelentenek problémát. A katolikus egyház nyitott a dialógusra, megőrizve saját identitását.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése