2012. május 2., szerda

Bolívia államosította a spanyol energetikai vállalatot

A bolíviai elnök Evo Morales államosított egy spanyol áramszolgáltatót és elrendelte a lefoglalását. A Transportadora de Electricidad a spanyol Red Electrica Corporacion leányvállalata, és Bolívia most 99,94%-os tulajdont szerez a vállalatban.
A Gonzalo Sanchez de Lozada kormányzata alatt privatizált vállalat Bolívia áramtermelésének 75%-át adja és exportra is termel, ezért a lépés összhangban van Cristina Fernandez argentin elnök két héttel ezelőtti bejelentésével, miszerint államosítja az ország legnagyobb olajvállalatát (ami szintén egy spanyol cég).
A Dél-Amerikában zajló folyamatok könnyen megadhatják a kegyelemdöfést a spanyol gazdaságnak, ami így is hitelválságban van és nemrég látott napvilágot a hír, miszerint a spanyol bankrendszer összeomlásának elkerülése miatt szükség lesz a bankok feltőkésítésére vagyis egy újabb hitelre. Az államosításokkal a dél-amerikai vezetők a még "versenyképesnek" számító spanyol vállalatokat ütik ki a nyeregből, vagyis garantált az energiaárak gyors növekedése Spanyolországban és Európában.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése