2012. június 1., péntek

Madridban a tüntető szénbányászok közé lőttek

Madridban több tucatnyian megsérültek és két embert letartóztattak a rendőrség és a sztrájkoló szénbányászok közti összecsapások során. A bányászok a munkabeszüntetéssel egyidejűleg felvonulással tiltakoztak megszorítások és a kormány bányászattal kapcsolatos kiadásainak újabb kiadáscsökkentései (fizetéscsökkentések, leépítések, bányabezárások) ellen.
A felvonulás több ezer résztvevővel vette kezdetét, a tüntetésen több szakszervezet is képviseltette magát. Az összecsapások akkor kezdődtek, mikor a tüntetők petárdákkal és a különbözőbb, olcsón beszerezhető pirotechnikai eszközökkel kezdték dobálni az energiaügyi-, ipar- és turizmusért felelős minisztériumok épületeit védő rendőröket. A rendőri erők erre válaszul nem könnygázzal reagáltak, hanem gumilövedékkel a tömegbe lőttek. Az első összetűzésben 14-en megsérültek, majd később a közelben tartózkodó újságírók és 8 rendőr is súlyos sérüléseket szenvedett.
A felvonulás a szocialista és kommunista vezetésű szakszervezetek eddigi legagresszívabb megmozdulása volt, ugyanis Mariano Rajoy miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy harmadára csökkentik a bányászszektor kiadásait (a fizetéseket sem emelték évek óta, miközben az infláció miatt a bányászok fele annyit keresnek, mint öt éve). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Spanyolországban minden három bányászból kettő munkanélkülivé válik, és a bányákat tömegesen fogják bezárni, majd olcsón eladni a zsidó érdekeltségeknek.
A szakszervezetek négy napos munkabeszüntetése ezzel a felvonulással véget ért, de nagyobb megmozdulásokat és több ipari létesítményt megbénító akciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a kormány idén sem növeli a fizetéseket.
A spanyol bányabezárásokkal nem csak a spanyol bányászok válnak munkanélkülivé, hanem az exportra kerülő szén is jóval drágább lesz, így Európa-szerte rengeteg vállalkozást érinteni fog az áremelkedés. Az újabb megszorításokkal a kormány a bankok kimentésére akar tartalékokat felhalmozni, de ez csak egy újabb ballépés, amivel még tovább rontja a helyzetet. A Bank of Spain a napokban bejelentette, hogy a spanyol gazdasági növekedés megállt. Ezzel kijelentették azt is, hogy a görögtűz továbbterjedt Spanyolországra.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése