2012. június 15., péntek

Naplóztatná a webezők minden egyes kommentjét, emailjét és chatelését egy új törvényjavaslat

Úgy látszik Orwell Nagy Testvére csak valósággá válik lassan - legalábbis az Egyesült Királyságban, és abban az esetben ha az ottani parlament elfogadja azt az új kommunikációs törvényjavaslatot, amely kötelezővé tenné az ottani szolgáltatók számára, hogy felhasználóik minden egyes online lépését rögzítsék és naplózzák, később is visszakereshető formában.
A 123 oldalas "Communications Data Bill" tervezete az emailezéstől kezdve a webezésen át egészen a chatelésig minden online forgalom naplózását előírná a telekommunikációs szolgáltatók számára. Az ezekhez az adatokhoz hozzáférő személyek így akár hónapok távolatából is megállapíthatnák bárkiről, hogy az például kivel beszélt meg találkozót elektronikus levélben, milyen termékeket rendelt a különböző webáruházakban, milyen tartalmú kommenteket posztolt online, illetve, hogy esetleg milyen sikamlós megjegyzéseket tett kedvesének az utóbbival folytatott chatelés során.
A törvényjavaslat ugyanakkor nem csak a privátszféra nyilvánvalóan értelemetlenül mély szintű megtámadásán keresztül sokkolja annak kritikusait, de azzal is, hogy nem gondol bele abba, hogy milyen irdatlan mennyiségű tárolókapacitást és ezen keresztül pénzt emészetene fel ill. róna költségként a szolgáltatókra, ha azok valóban kénytelenek lennének a felhasználók szinte minden egyes letöltött bitjét lenaplózi, és akár hónapokig, évekig megőrizni, valamint szükség esetén újra elérhetővé tenni.
Az új javaslat egyelőre csak tervezet (draft) formájában áll rendelkezésre, és máris sokan kritizálják a fentiek miatt. Ugyanakkor természetesen nem zárható ki, hogy azt akár ebben, akár csak némileg enyhített formájában a brit törvényhozás majd elfogadja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése