2012. július 20., péntek

Katarban szíriai városok makettjeit építik

Doha, Katar fővárosa mellett díszleteket építenek: felemelik a damaszkuszi terek és kormányépületek utánzatát, hasonló makettek készülnek Aleppo és Lattakia városról is, jelentette csütörtökön a SANA szíriai állami hírügynökség.
A jelentés szerint, ez arról tanúskodik, hogy a katari hatóságok újabb kísérlet tesznek, hogy a maketteknél készített riportok segítségével rákényszerítsék a nézőkre a szíriai események saját értelmezését.
Oroszország fokozza befolyását a szíriai rendezés ügyében
Vlagyimir Putyin szerdán telefonbeszélgetést folytatott Barack Obamával, a Kremlben pedig tárgyalt Recep Tayyp Erdogan török kormányfővel.
Erdogan rámutatott, hogy a genfi nemzetközi konferencián elfogadott döntések keretei között lehet eredményt elérni a szíriai rendezésben. A konferenciát június 30-án tartották. A török miniszterelnök szerint Szíria sorsáról maguknak a szíriaiaknak kell dönteniük.
Oroszország a szíriai válság kezdetétől fogva ennek a megközelítésnek a híve. Fjodor Lukjanov politológusnak, az Oroszország a globális politikában c. folyóirat főszerkesztőjének véleménye:
- Egészében véve nem változik Oroszország álláspontja. Ez eléggé stabil és szilárd. De azt nem lehet mondani, hogy a partnerek körében, főleg az arab országokban, nagy megértésre találna. Oroszország folyamatosan bizonyítja, hogy a rendezés elvei mellett száll síkra, nem pedig Aszad rendszere mellett. A szívós orosz álláspont nem Szíriával függ össze, hanem - amint két napja Lavrov orosz külügyminiszter elmondta - azzal, hogy Oroszország a szíriai rendezést egy eljövendő modellként szeretné látni.
A szíriai konfliktus eszkalációja éles kritikát vált ki Kofi Annan címére is, mind Nyugaton, mind pedig több arab ország részéről. Oroszország egyértelműen támogatja Annan misszióját. Fjodor Lukjanov szerint megvádolni a közvetítőket azért, ami Szíriában van, olyan, mintha valaki a tükröt hibáztatná, mert benne arca nem a legszebb. A szembenálló feleket tárgyalóasztalhoz ültetni nyomatékos szükséglet – véli Alejkszej Malasenko, a Carnegie Központ politológusa.
- Rávenni az ellenzéket, hogy engedményeket tegyen és vállalja a párbeszédet Bassárral, nagyon nehéz, egy olyan helyzetben, amikor az ellenzék polgárháborút hirdetett Szíriában minden irányban. Szerintem, most sok minden attól függ, mennyire lehet hatékonyan nyomást gyakorolni az ellenzékre, hogy ha már nem ül a tárgyalóasztalhoz, akkor álljon el a polgárháború gondolatától.
Kofi Annan moszkvai látogatása azzal is összefügg, hogy Nyugaton szeretnék, ha a szíriai ellenzék higgadtabban viselkedne - véli Alekszej Malasenko. Ellenkező esetben az amerikaiaknak is, az ENSZ-nek is, és az ellenzék minden barátjának felelnie kell azért a mészárlásért, amelyet az Aszad fölötti győzelem után az ellenzék véghez vihet. Abban, hogy Bassár el-Aszad erőszakos elűzése után egy ilyen mészárlás nagyon is lehetséges, az orosz szakértő nem kételkedik.
Oroszország támogatja a Szíriára vonatkozó pakisztáni határozatot
Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában küszöbön álló szavazáson támogatni fogja a Pakisztán által előkészített határozatot, amely előirányozza a megfigyelők missziójának technikai prolongálását 45 napra Szíriában.
Ezt Vitalij Csurkin, az Orosz Föderáció állandó ENSZ képviselője jelentette be újságíróknak a BT-ben folytatott zárt konzultációk eredményeképpen. Szavai szerint Iszlamabád a mandátum prolongálását javasolja minden előfeltétel nélkül, ami a legjobb megoldás az adott helyzetben.
Az ENSZ BT-nek nem sikerült csütörtökön megállapodnia az erőszak megszüntetésére irányuló további intézkedésekről Szíriában. Oroszország és Kína megvétózta a határozatot, amely szankciók bevezetését irányozná elő Damaszkusz ellen.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése