2012. július 20., péntek

Feszület a tanteremben? – Ismét fellángolt a vita Franciaországban

Lehet érettségizni egy feszület alatt? A kérdés újra vitát kavar Franciaországban, mivel egy tanárnő tiltakozásának adott hangot, hogy feszület lógott a falon a szóbeli érettségi vizsga egyik termében egy Le Havre-i magániskolában. Minthogy az intézmény vezetője nem kívánt változtatni a helyzeten, a matematika tanárnő maga vette le a feszületet a falról.
Az oktatásban dolgozók szakszervezete július 17-én levelet intézett a Roueni Akadémia rektorához, melyben aggodalmát fejezte ki az ügy kapcsán. „Úgy tűnik, nem mindenki biztosítja intézményében a semlegességet, amely pedig elengedhetetlen azokban a tantermekben, ahol vizsgáztatás zajlik – mondja Thierry Patinaux, a szakszervezet területi titkára. – A közoktatásban résztvevő tanulók a vizsgák alatt semmiféle hittérítés hatása alá nem kerülhetnek.”

A szakszervezet ennél tovább is megy, és azt javasolja a katolikus intézményekbe kirendelt érettségi elnököknek, hogy „utasítsák vissza a vizsgáztatást, amennyiben feszület, kép vagy bármilyen egyéb vallási szimbólum látható a vizsgateremben.”

2011-ben egy apáca váltotta ki a szakszervezet tiltakozását, aki habitusban jelent meg az érettségi vizsgákat javító tanárok értekezletén a Carnot Gimnáziumban. Az iskolavezetés akkor azzal védekezett, hogy az apáca nem közalkalmazottként dolgozik az iskolában, így a semlegesség kötelezettsége rá nem vonatkozik.

A feszületet illetően az Emberi Jogok Európai Bírósága 2011. március 18-án határozatot adott ki, melyben kimondja, hogy bár a feszület határozottan vallási jelkép, „semmi nem bizonyítja, hogy a vallási szimbólumok kihelyezése a tantermekben bármiféle befolyást is gyakorolna a diákokra.”

La Croix

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése