2012. július 6., péntek

Rekord erős radioaktív sugárzás a fukusimai erőműben

A fukusimai atomerőműben a napokban végzett mérések rekord erősségű radioaktív sugárzást mutattak, nyilatkozták az erőművet üzemeltető TEPCO munkatársai.
A megnövekedett sugárzást az 1-es számú reaktor alagsori szintjén mérték, mondták az illetékesek. A felfedezés tovább késlelteti az amúgy is lassan haladó munkálatokat. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen belső méréseket végeztek az erőműben a tavaly márciusi katasztrófa óta.
A jelentések szerint a TEPCO mérnökei a mérések előtt kamerát vezettek az alagsorba, a mérőműszereket pedig az alagsor plafonján áthaladó csatornanyíláson keresztül juttatták be.
A cég nyilatkozata szerint közvetlenül a szennyezett víz felszíne felett 10,300 millisievert/óra erősségű sugárzást mértek, amitől egy ember perceken belül rosszul lesz, és nagyon hamar meghal.
A vártnál erősebb sugárzás
Másképp fogalmazva a mért sugárzási értékek mellett egy munkás 20 másodperc alatt éri el az évi megengedett sugárfertőzés mértékét. Az egyik jelentés szerint a sugárzás kevesebb, mint egy óra leforgása alatt ölne meg egy embert.
„A munkások nem mehetnek be a helyszínre, így robotokat használunk a bontási munkálatokra,” áll a TEPCO egyik nyilatkozatában.
Junichi Matsumoto, a TEPCO egyik képviselője szerint azért magasabb a sugárzás mértéke az 1-es számú reaktorban, mert ott valószínűleg az eredeti becsléseknél több fűtőelem olvadt le a katasztrófa során.
A TEPCO jelentése szerint az 1-es reaktorban mért sugárzás a többi sérült reaktorban (2-es és 3-as) mért sugárzás 10-szerese. A fukusimai atomerőmű összesen hat reaktorral rendelkezik.
A terv jelenleg az, hogy a három sérült, valamint a 4-es számú reaktort lebontják, a munkálatok azonban legalább 40 évet vennének igénybe és a kivitelezéshez különböző új technológiákra van szükség.
Új veszély: az időjárás
Eközben Japánban, így Fukusima környékén is új viharszezon kezdődött, ami további károkhoz és a sugárszennyezés további terjedéséhez vezethet.
A szezon elején érkezett Guchol tájfun már elérte Japánt és a Japán Meteorológiai Intézet riasztást adott ki a lehetséges áradások és földcsuszamlások veszélye miatt.
Az évnek ebben a szakaszában a tájfun gyakori jelenség Japánban. A fukusimai erőmű sérülékenysége miatt azonban egy erős vihar most sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint általában.
Június második felében egy tornádó is kialakult, amiben három fiatal vesztette életét és további 50 ember sérült meg, valamint számos ingatlanban keletkezett kár.
A tudósok leginkább a forgószelek miatt aggódnak a sérült reaktoroknál.
„A hármas és négyes reaktorok használt fűtőelem tárolói teljesen szabadon állnak,” nyilatkozta Kazuhiko Kudo a Kyushu Egyetem nukleáris mérnöki karának kutatóprofesszora június 5-én. „Egy 100 m/s sebességgel haladó tornádó, mint amilyen Tkukubában kialakult, teljesen felszippantaná a tárolómedencék vizét,” így az elhasznált fűtőelemek hűtése teljesen megszűnne.
A cikkhez használt források:
http://uk.news.yahoo.com
http://www.rttnews.com
http://fuelfix.com
 Forrás: NaturalNews.com


A fukusimai erőműben az újabb mérések rekord erősségű sugárzást mutatnak. Az 1-es reaktor alagsori szintjén emelkedett a sugárzás, feltehetően a becsléseknél több fűtőelem olvadhatott le.
Jelentésük szerint a szennyezett víz felszíne felett 10, 300 millisievert/óra erősségű a sugárzás, ami azt jelenti, hogy egy óra alatt bele lehet halni ebbe a sugárdózisba.
A bontási munkálatokra robotokat alkalmaznak, viszont a munkálatok akár 40 évet is igénybe vehetnek.
A helyzeten sokat ront, hogy megkezdődött a viharos időszak Japánban, ez tovább növeli a sugárszennyezettséget.
Ami a leginkább aggodalomra ad okot, a forgószelek megjelenése, mert a fűtőelem tárolók szabadon állnak. Egy 100m/s sebességű tornádó teljesen felszippantaná a tárolómedencék vizét és megszűnne a használt fűtőelemek hűtése.
Pilisi Zsálya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése