2012. július 6., péntek

Matolcsy asztalfiókjában tervek lapulnak

Orbán Viktor egy rádiós beszélgetés közepette jelentette be, hogy "nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az asztalfiókjában jó néhány terv lapul még". Ez a mondat mindent elárul a miniszterelnök és Matolcsy szereposztásairól. Orbán annak tudatában, hogy „a felelősséget úgyis majd a Gyurira hárítja”, gyakorlatilag az utolsó forintokat fogja kipréselni az emberek zsebéből, mielőtt távozik.
Mikor először nyilvánosan is előkerült a tranzakciós adó ötlete, Matolcsy minden megnyilvánulása arról árulkodott, hogy már a bőrén érzi a készülődő lincselést. Aztán a következő pillanatban nem történt semmi. Hetek, majd hónapok teltek el, és az ellenzéki reakció még mindig nem volt sehol. Akkor Matolcsy – joggal – megállapította, hogy erről a népről még sok bőrt lehet lenyúzni, mert hiába lopnak, csalnak, hazudnak, az ellenzék még mindig csendben van. Azóta tucatnyi újabb adót vezettek be.
Emiatt gyakorlatilag egyetlen hátrány érte a kormányt: a nemzetgazdasági miniszter pozícióba tett embernek nem tekintélye lett, hanem belekényszerült egy afféle udvari bolond szerepkörbe. Ennek mind bel- mind pedig külpolitikailag meglett a következménye, de a haszon még így is magasan felülmúlja a veszteséget.
Itt nem számít az sem, hogy az udvari bolond vérszemet kapott. Rá lesz hárítva a felelősség, de ennek a szerepkörnek köszönhetően (amit az ellenzéki média egyébként nagyon sikeresen ráhúzott Matolcsyra) az egész ámokfutásnak nem lesz semmilyen következménye. Mert az ellenzéki média és a kormánypárti média megint összejátszik.
A demokratikus ellenzék gyakorlatilag azzal, hogy az udvari bolondot nem ellenségképnek tette meg, sikeresen elintézte, hogy Matolcsyból mindenki viccet csináljon. Amiből pedig viccet csinálnak, azt nem veszik komolyan. Így kovácsol a kormány előnyt a hátrányból – ha már udvari bolondja van, a bolondra hárítják a felelősséget. Ki is tudna haragudni egy bolondra? Persze, mindenki szidja a kormányt, de a népharagot ezzel a szerepkörrel sikeresen átlényegítették.
Mikor korábban jeleztük, hogy Matolcsy ellenreakció híján vérszemet fog kapni, az volt a válasz, hogy ugyan már, ennél nem mernek tovább menni, mert félnek a szavazók elvesztésétől. Akkor most közöljük a csattanót.
Azok a birkák (a kétharmad), akik megválasztották a Fideszt csak azért, mert felhergelték őket az őszödi beszéddel (abból a célból, hogy elmenjenek és Gyurcsány ellen szavazzanak), a következő választásokra annyira gyűlölni fogják a Fideszt, hogy elmennek és behúzzák az ikszet az első ellenzéki pártra, ami ott lesz a papíron. Csakhogy a kétharmados Fidesz kiépítette a maga kis királyságát. Mikor minden feladatot elvégeztek, szánt szándékkal fogják megutáltatni magukat, és beültetnek a saját helyükre egy olyan nagymestert, akinek a nép egyébként soha nem adott volna akkora hatalmat, mint Orbán Viktornak. Az Orbán Viktor körül kiépített személyi kultusz emiatt legalább akkora csapda, mint Matolcsy udvari bolond szerepköre.
Nekünk viszont lenne egy kérdésünk Orbán Viktorhoz, mert mi még az udvari bolondja intézkedéseit is komolyan tudjuk venni:
Vannak, akik úgy vélik, hogy az udvari bolondnak is lógnia kell. Mások szerint elég, ha a páholymester lóg. Ön mit gondol?
Fenyvesi Áron


Róna Péter a MNB Felügyelőbizottságának rendkívüli ülését kezdeményezi (2012/07/05). || Az országnak tudomásul kell vennie egy nagyon egyszerű tényt: Jelenleg Magyarország a NATO nélkül nem képes megvédeni a határait; nemzetközi segítség és támogatás nélkül nem képes rendezni a számláit. Na mármost, ezen fontos lenne és nagyon helyes lenne változtatni, de az kemény, következetes, profi munka gyümölcse lehet. Nagyon kemény munkára van szükségünk, hogy ezt elérjük. Én ezt nagyon szeretném elérni, hogy ne így legyen. De ez a felelőtlen dilettantizmus, ami ebben az országban zajlik, példátlan. Ez a helyzet: aláássák az ország védelmét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése