2012. július 6., péntek

Finnország is kilépne

A finn pénzügyminiszter ma egy interjú során kijelentette, hogy inkább kilépnek az eurozónából, de nem fogják más államok adósságát fizetni. Az interjú megjelenését követően a kormányszóvivő azonnal magyarázkodni kezdett, hogy a miniszter kijelentései nem is azt jelentik amit, hanem valami egészen mást – de ez a lényegen mit sem változtat: a gazdaságilag jobb helyzetben lévő államok nem fogják fizetni az államcsőd-közeli perifériaállamok bedőlt hiteleit.
Urpilainen azt is kijelentette, hogy a múlt heti európai uniós csúcstalálkozó is eredménytelen volt, akárcsak az eddigiek - Finnország és Hollandia közösen fogja megakadályozni, hogy az eurózóna az Európai Stabilitási Mechanizmuson keresztül újabb hitelekkel felvásárolja saját adósságait.
Molnár István


A szabadkőművesség az eurozóna felbomlásával számol


A Capital Economics, egy londoni gazdasági elemző cég negyedmillió fontot nyert annak modellezéséért, hogy miképp lehetne a legjobban kezelni az euróövezet felbomlásának gazdasági következményeit. A Lord Simon Wolfson pályázatára megírt tanulmányt a pályázat kiírója saját magánvagyonából fizeti.
A nem túl találékony Lord, aki az örökölt vagyonból ötleteket vásárol
Ez a bizonyos Lord Simon a Trilateriális Bizottság állandó tagja a Lordok Házának küldötteként, így nem egyszerű céges érdekeltségről van szó, hanem arról, hogy a nemzetközi szabadkőművesség most jókora magánvagyonokat mozgat meg annak érdekében, hogy ha már enyhíteni nem is tudják a kialakult helyzetet, gazdaságilag a lehető legjobban jöjjenek ki a várható kaotikus állapotokból.
Ami megtörténhet, az meg is történik – az összeomlásra a lehetőséget pedig ők maguk teremtették meg, és nem tudják megakadályozni. Ennek nyilvánvalóan tudatában vannak, ugyanis a pályázat kérdésköre nem az volt, hogy hogyan lehet megakadályozni az eurozóna összeomlását, hanem hogy gazdaságilag hogyan lehet helyzetben maradni az összeomlást követően, hogyan lehet minimalizálni az anyagi veszteséget.
Mi is adunk egy jótanácsot a Lordnak - bár pénzt nem kérünk érte, mert rólunk Isten gondoskodik. Mikor odáig jut a helyzet, hogy az Egyesült Királyságban görög helyzet lesz, jobban teszi, ha elköltözik egy lakatlan szigetre - mert figyelembe véve London demográfiáját, könnyen lehet, hogy a Lord életművét már a Saria jogrendszer törvényei szerint fogják bírálni.
Molnár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése