2012. július 3., kedd

Tömegével dőlnek be a hazai cégek

Harminc százalékkal nőtt a felszámolás alá került cégek száma Magyarországon az első félévben az egy évvel korábbihoz képest az Opten adatai szerint. A végelszámolás alá került vállalkozások esetében még rosszabb a helyzet, ott 60 százalékos volt a növekedés.

Az adatok szerint az első félévében 12.355 cég került felszámolás alá, ezen belül júniusban rekordszámú, 2.418 felszámolás megindítását tették közzé a cégbíróságok – idézi az MTI az Opten közleményét. 2011 első negyedéve után a felszámolások újabb hulláma érte el a magyar gazdaságot. Ennek két oka lehet: egyrészt a lánctartozások következményeként a válság miatt hirtelen bajba jutott cégek beszállítói közül sokakat elért a fizetésképtelenség, másrészt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorította ellenőrzéseit, aminek eredményeként jelentősen növekedett a kényszer-végelszámolásokból felszámolásba fordult eljárások száma.

A beszűkült gazdaságban sokan saját maguk döntenek cégük megszüntetése mellett. Az idei év első hat hónapjában végelszámolás alá került 19.198 cég több mint 60 százalékkal haladja meg a 2011-es év első 6 hónapjának adatát – olvasható az MTI beszámolójában.

Igaz a szakértők szerint van honnan tisztulnia a magyar gazdaságnak, hiszen a több mint 600 ezer működő magyarországi társas vállalkozás és a csaknem 500 ezer egyéni vállalkozó nem nevezhető egészséges cégstruktúrának. Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyarországon bejegyzett cégek alig 11 százalékának van 50 millió forint feletti éves nettó árbevétele.

A gazdasági realitások szem előtt tartására utalhatna, hogy több mint hat éve nem alapítottak olyan kevés céget, mint az idei második negyedévben. Az elemzők szerint ez azzal magyarázható, hogy sokan az év első felében hatályba léptetett nehezített cégbejegyzés miatt a hatálybalépés előtti hónapokra időzítették a cégalapítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése