2012. augusztus 4., szombat

A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának üzenete a Ramadán lezárására

Idén július 19-én kezdődött és augusztus 18-án, a „böjt megtörésének ünnepével” ér véget a muzulmán országokban a Ramadán.
Ennek alkalmából a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetet fogalmazott meg, amelyet Jean-Louis Tauran bíboros, a dikasztérium elnöke, valamint Pier Luigi Celata érsek, a tanács nyugalmazott főtitkára látott el kézjegyével. Az üzenet címe szerint A keresztény és muzulmán fiatalokat az igazságosságra és békére kell nevelni. 
A Ramadán ideje alatt a böjt és a jótékonysági cselekedetek által a muzulmánoknak lehetőségük nyílik az Isten iránti engedelmesség elmélyítésére, amely a keresztények számára is egyaránt fontos érték – olvasható a vatikáni üzenetben. A fiatalok nevelése szép, de ugyanakkor nehéz feladat, amelyben nagy szerepe van a családnak, az iskoláknak, az egyházi személyeknek, a gazdasági, társadalmi és kulturális szférának, valamint a média világának is. Segíteni kell a fiatalokat abban, hogy felfedezzék és jól felhasználják a Teremtő által kapott erőforrásokat, továbbá, hogy felelősségteljes emberi kapcsolatokat alakítsanak ki. Ehhez többek között hiteles tanúságtevőkre van szükség. Ezen kívül a fiatalok is felelősséggel tartoznak saját maguk neveléséért az igazságosságra és a békére. 
Az igazságosság nagyban függ az emberi személy identitásától. A hívek számára az Istennel való barátság által megtapasztalt igazságosság elmélyíti az embertársakkal és a teremtett világgal való kapcsolatot is. Azt vallják továbbá: az igazságosság abban gyökerezik, hogy minden ember Isten teremtménye, akik arra hivatottak, hogy egyetlen, nagy családot alkossanak. A mai nehézségekkel teli világban pedig egyre sürgetőbb feladattá válik a fiatalok békére nevelése. Ehhez meg kell érteni a béke valódi természetét, amely Isten adományának és az emberi törekvésnek együttes eredménye. A béke az igazságosság gyümölcse és a szeretetcselekedetek következménye. A híveknek közösségeikben tevékenyen részt kell venniük az együttműködő munkában, a szolidáris tevékenységekben a harmonikus fejlődés, a háborúk megelőzése és az ember teljes fejlődése érdekében – olvasható a dokumentumban.
A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa üzenetében végül arra bátorítja a fiatal muzulmánokat és keresztényeket, hogy szorgalmasan ápolják az igazságosságot és a szabadságot egy olyan világ építéséért, amely tiszteletben tartja a jogokat és minden ember méltóságát. 
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése