2012. augusztus 4., szombat

A legelégedetlenebbek az Olimpiával a bankárok…

A londoni Olimpia veszteséges lesz. Erre a következtetésre jutottak a szakértők, amikor összevetették a rendezők aránytalan kiadásait azzal, hogy csak a turisták egyharmada érkezett a brit fővárosba a várakozásokhoz képest.
A szervezők előzetes becslése szerint az Olimpiai Játékok első hetében körülbelül 300 ezer turistának kellett volna eljönnie. Ténylegesen viszont mindössze 100 ezren érkeztek. Figyelembe véve a verseny sajátosságait és elhúzódását a legközelebbi napokban a helyzet valamelyest javulhat. De már világos, hogy az Olimpia nem fizetődik ki – véli az ALOR társaságok csoportjának ügyvezető igazgatója Szergej Hesztanov.
Potenciálisan a londoni Olimpia rendezői 10 milliárd font sterling nagyságrendű bevételre számítottak. A valóság azonban azt mutatja, hogy ennek az összegnek még a tizedét sem sikerül megkeresni. Ennek az elszomorító eredménynek oka abban keresendő, hogy a kiadások összege, beleszámítva az infrastruktúrára, a biztonsági normák erősítésére költött közvetett kiadásokat is, gyakorlatilag mintegy tízszeresen meghaladta az eredetileg tervezettet. A rendezők veszteségeket fognak elszenvedni. Legvalószínűbb, hogy ez az állam vállára nehezedik. És amint a pekingi Játékok példája is mutatja, az Olimpia a pénzkeresés lehetőségéből fokozatosan olyan rendezvénnyé válik, aminek egyetlen pozitív eredménye az ország presztízsének növekedése.
(Vagy nem. A háztetőkön elhelyezett rakéta állások, meg a szörnyű drágaság, nem növelik London presztízsét. – a szerk.)
Amikor az Olimpia kezdete előtt rózsás gazdasági prognózisokat csináltak, a szervezők nem vették figyelembe ennek a rendezvénynek sajátosságait. Ez hosszú torna, ahol egyidejűleg több tucatnyi verseny zajlaik. Hogy ne bajlódjanak a választás nehézségeivel – hova is érdemes menni, sokan inkább otthon maradnak, hogy élvezzék a tévéközvetítések összes előnyét.
Nem utolsósorban esett latba az is, hogy London a világ egyik legdrágább városa. Az Olimpiára várható volt a szállodai és éttermi árak, a repülőjegyek árának növekedése. Ez elriasztotta azokat a turistákat, akiket nem érdekel a sport.
A legelégedetlenebbek az Olimpiával a bankárok. Tőlük távol állnak a politikai szólamok és presztízzel kapcsolatos elképzelések, őket csakis a pénz izgatja. A folyó év második negyedében Nagy-Britannia gazdasága 0,7%-kal csökkent. Világraszóló botrány tört ki a Barclays bank körül, amelynek vezetőjét és több munkatársát azzal vádolják, hogy manipulálták a nemzetközi kereskedelem számára kulcsfontosságú LIBOR hitelkamatlábat. És ebben a helyzetben semmilyen Olimpia, még a legsikeresebb sem menti meg a gazdaságot.
Anasztaszija Perskina / hungarian.ruvr.ru
 
A Szabad Riport megjegyzése: Ez az Olimpia, már nem az az Olimpia, melynek nemes eszményein felnőttünk, valamikor a ködös múltban. Igaz, azelőtt is a világpolitika többször átjárta az olimpia eszméket, terrortámadás, orosz és amerikai bojkott, – de valahogy mégsem volt az Olimpiai eszményre megsemmisítő hatással.
Ami az Olimpiát végleg tönkre tette; a pénz. A profit féktelen hajhászása. A legutóbbi Olimpiák már nem az eredeti nemes eszményekről szólnak; az ép testről és ép lélekről, a fegyverszünetről a játékok idején, a nemes küzdelemről, és nemes szurkolásról, – a testi és lelki egészségről, a barátságról és végeredményben a szeretetről, – nem, ezek a modern kori Olimpiák már a görcsös győzni akarásról szólnak, – mert abban van a pénz. – És mindegy, mi az ára.
Az angol grafikus víziója London végzetéről - Letölthető fantázia háttérkép
Láthattuk mit műveltek a sportolóinkkal az utóbbi Olimpiákon, és azt is tudta mindenki, hogy például az amerikai úszók olyan doppingszert használnak, amit (még?) a labor nem tud (vagy nem is akar) kimutatni…
És igen. Ez az Olimpia már nem a nemes eszmékről, hanem teljes egészében a pénzkeresésről, a profitról és ennek legfőbb letéteményeséről; a cionista hegemóniáról szól.
De hiába akarnak olyan görcsösen pénzt keresni a zsidó bankárok az Olimpián, – Hiába van az egész rendezvénysorozatot biztosító erők parancsnoksága a Cityben egy bankban, – ez már nem jön össze nekik. A veszteség, mint láthattuk elkönyvelhető – és a nyugati kapitalista világrendszer összeomlásával összeomlik az eltorzult Olimpia is, amelybe oly élesen beette magát az pénzközpontúság, az anyagiasság.
Egyetlen nyereségük van csupán, már ha ez annak nevezhető:
Egyre nyilvánvalóbbá válik s már nem is nagyon titkolják: Ez az egész Olimpiát övező úgynevezett “biztonsági” felhajtás, voltaképpen nem más, mint a világ, eddigi legnagyobb szabású katonai hadgyakorlata, polgári területen, egy nem képzeletbeli, hanem valódi helyszínen, egy élő nagyvárosban.
A londoni Cityben elhelyezkedő cionista pénzügyi központ felkészül a jövőre, és most végre majdnem élesben is lemérheti a katonai intézkedések hatásait. A Cityben székelő Háttérhatalom, ezzel tulajdonképpen a jövőre, – lényegében a saját végzetére készül fel…
Garbolzcy János / SzRTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése