2012. augusztus 12., vasárnap

Minidrónok és nanorobotok

Minidrónok és nanorobotokMivel időszerűnek látszik, célszerű a megfigyelés, kémkedés és az emberiség elleni károkozás apró eszközeiről újra értekezni, de ezúttal nem csak a technikai részleteket ismertetem, hanem a védekezés módjáról is szó esik.
A félelem 2007-ben indult útjára, amikor bizarr repülő tárgyakról érkeztek jelentések, amelyek háborúellenes tüntetések felett lebegő, titokban kifejlesztett robotikus rovarok, madárutánzatok, és már bogarak gyűrűsféregszerű kémekről is beszámoltak, melyek kifejlesztésével, és előállításával az amerikai kormányt vádolták, nem alaptalanul. A nanorobotok, vagy nanobotok a mikroszkopikus méretű kémkedés, pusztítás és befolyásolás eszközei, de az elektronikai hadviselésben fontos szerep jut a RFID személyi azonosító áramköröknek, és a tudatmódosítás vagy megfigyelés elektronikus eszközeinek is.



A 2007-es dátum végeredményben nem lehet irányadó. A mikroelektronika fejlődése már a 80-as években is lehetővé tette a rovar méretű drónok gyártását, de a hadiiparban megjelenő fejlesztések esetenként 20-30 évvel is később jelenhetnek meg a tömeges alkalmazás ismertetésétől, beismerésétől.
A kutatók most kifejlesztett, biológiai életformák által inspirált, nem, csak lehallgatásra és videómegfigyelésre alkalmas távirányított vagy automata poloskákat, de denevér vagy madár formációkban és olyan méh-szerű szőrszálakkal érzékelő biológiai, vegyi és nukleáris fegyverek keresésére kifejlesztett érzékelőkkel ellátott drónokkal is ellátják a hadseregeket, amelyek mesterséges intelligenciával már önálló feladat végrehajtásra is alkalmasak lehetnek.

Általában a feladat jellege határozza meg az alkalmazott technikai kivitel méretét és álcázottságát, bár nem csak kezdetben voltak használatosak a modellrepülő méretű eszközök, a hadseregek, főleg az US Air Force alkalmazásában. A USA, mint a világ legnagyobb fegyverek kifejlesztésre és fegyvergyártásra "szakosodott", és az erre a célra fordított legnagyobb költségvetésű országaként jár az élen.



Az öt évvel ezelőtti bejelentés részét képezte a megfélemlítésnek. Általában minden hadsereg elég ravasz, hogy az új technológiai lehetőségeket titokban tartsa.
A University of Pennsylvania Grasp Lab nemrégiben mutatta be, hogy mire képes a minirepülők raja. A hálózat "20 nano "quadrotors" (négyrotoros) repülő szinkronizált formációban való mozgását mutatja.


A rajok mozgásánál az a cél, hogy a biológiailag inspirált rajtechnológia "csekély vagy semmilyen közvetlen emberi felügyeletet" ne igényeljen a "dinamikusan forrás-korlátozott, ellenséges környezetben".

A kutatások szerint a törpegépek mérnöki tervezése "gyümölcsének" feladata, hogy a felderítendő harctereken keressenek áldozatokat a romok csapdájában, vagy barlangokba, lakóépületekben kutassák fell az ellenséget. Valójában egy minidrón szinte mindenre alkalmas, ahova nagyobb "társai" nem tudnának észrevétlenül bejutni.

Az álmoszkítón jól látszik a balra elhelyezkedő kamera, a jobbra látható mikrofon, és a szívókának, vagy méreginjekcióhoz, vírus vagy baktérium terjesztésére használható miniatűr fecskendő. A szárnymozgatás energiaellátásáról a szárnyak alatti telep gondoskodik.

A madár és denevér méretű drónok mellett bogárdrónok is gyártás alatt állnak. Egyes drónváltozatok csak egyszer használatosak, mert feladatuk csak részben felderítés jellegű. Megnevezésük is utal erre: kamikazedrón.


Sajnos a gyűrűsféreghez hasonlító drónokról még nincsenek alkalmazást mutató fényképek, de működésükről már van egy videó.

Alapjában véve a minidrónok alkalmazásáról szóló egyre több híradás is a megfélemlítés része. Elterelő hadművelet a nanorobotokról. Ha alaposan átgondoljuk, az RFID chippek emberekbe ültetésének nem sok jelentősége van.
Egyrészt eltávolíthatók, másrészt helyettesíthetők, hamisíthatók is. Sérülékenyek, mert az erős elektromágneses sugárzás tönkreteszi áramköreiket, és bizonyos munkahelyeken eleve nem alkalmazhatók.

A nanorobotok már más kategóriába tartoznak, bár az erős elektromágneses sugárzást azok sem viselik el, viszont meghibásodásuk nem olyan látványos, mivel többnyire kiürülnek a szervezetből a tápcsatornán keresztül . Felhasználási területeik is lehetnek más irányúak. Lehet gyógyászati, vagy pusztítási céllal ilyen mikrométeres méretek alatti kis robotokat gyártani, amit meg is tesznek a hadiiparban, de például az amerikai és európai állami egyetemeken is milliószám gyártják. A felhasználásról készült animáció kicsit futurisztikus:


Mivel megígértem, ejtünk néhány szót a hatástalanításról is. A rovardrónok ellen sajnos nem sokat ér a Chematox, de mint a nanorobotok és RFID chipek ellen is, hatásos a nagy energiájú elektromágneses sugárzás, melynek forrása ott van a legtöbb háztartás konyhájában mikrohullámú sütőként.
A teljesítményük általában 600-1200 W. Már a kisebb mikrók is bőven elegendőek a tisztogatáshoz, bár célszerű féltett elektromos készülékeinket eltávolítani a közelből, vagy letakarni kis lyukméretű acél szűrőhálóval (a lehallgató, megfigyelő berendezések sok esetben a készülékeinkbe vannak beépítve, mint telefon, számítógép stb.). A mágnesezhető anyagokból készült háló szinte tökéletes védelmet nyújt a 20-200 GHz-s frekvenciákig, de csak transzverzális (szinuszos) hullámok ellen. A tömegkommunikációs rendszerek túlnyomó része ilyen rezgéstípust használ, de a longitudinális hullámokat az ún. Faraday-kalitka sem tudja leárnyékolni.
Az erős elektromágneses sugárzás akkora áramokat és feszültségeket hoz létre a miniatűr chipekben, amelyeket már nem tudnak elviselni a beléjük épített áramkörök, és meghibásodnak.
(Bővebben privátban)

A nanorobotok több ponton is kapcsolódnak egyéb tapasztalható környezeti beavatkozáshoz, és "eredményeikhez". Ilyen a vegyi-permetezés, és a Morgellons betegség, vagy szindróma. A légkörbe repülőgépekkel kiszórt nanorészecskék hatásaként jönnek létre a bőr alatti fémszálak, többnyire bárium és alumínium összetétellel, amit egyfajta szupervírusnak is neveznek, de erre rácáfol néhány erős nagyításban készült fénykép.

Nano Blue (kék Fiber)


"Goldenhead" Arany-részecskék. Vezeték érzékelő


"Goldenhead" egy nano robot érzékelő Holografikus funkciók


Ez lenne a "végeredmény"? Egy kiméra?



/Tulok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése