2012. augusztus 6., hétfő

Szépségverseny az egészségügy piacán

„Kinevezték a 23 új kórházigazgatót. Az eseményen Balog Zoltán elmondta, a most kinevezett kórházigazgatók az elsők, akik vezetői megbízást kapnak a nagy átalakulások idején.
Hangsúlyozta, ilyen mértékű átalakításra az elmúlt 20 évben nem került sor.
Kiemelte, nem csak a magyar egészségügy arcai lesznek a vezetők, hanem az átalakulás arcai is.
Ezért, azt kívánta, a főigazgatók legyenek jó arcok!” (á la kormány.hu)
 S lőn, kívánsága parancs! Összeszedtek neki jó arcokat!
Úgyis teljesen lepusztult az egészségügy, minek oda már orvos, elég egy pár megnyerő arc, aki tovább szövi a tündérmesét?
No, tetszenek? Lehet, hogy nem is orvosok, de jó arcok, Balog Zoltán kívánsága alapján!
Azt mégsem kívánhatta, hogy a kórházak élén a legjobb orvosok álljanak, elvégre lehet, hogy mind elment már.
„A struktúraátalakítást gondos előkészítő munka előzte meg.”
Talán azután vándorolt ki az orvosok és ápolók nagyobb része külföldre dolgozni, szűnt meg 2500 ágy, 9 kórházban az aktív ellátás.
A 2010 óta folyó egyeztetés keretében sikerült eljutni arra a szintre, hogy a kórházszövetség elnökének sincs tudomása arról, hogy pontosan melyik az a 15 intézmény, amelyet majd markánsan érint a FIDESZ egyik legjelentősebb intézkedése. Megoldásképpen sem az ÁNTSZ, sem a kórházigazgatók nem nyilatkoznak.
Lehet, hogy a nem nyilatkozó kórházigazgatók még nem a jó arcok, hanem a régiek?
Egyelőre a háziorvosok sem tudják, hová irányítsák a betegeket, az országgyűlési szakpolitikusok között is nagy a tanácstalanság.
„Magyarországnak a korábbiaknál jóval hatékonyabban működő ellátórendszerre van szüksége, amelyben a minőségi szolgáltatásokhoz, betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára. Ezt a célt tűzte ki a struktúraátalakítás.”
A jelenlegi zűrzavarral kapcsolatban dr. Komáromi László azt nyilatkozta szerinte a strukturális átalakítás legnagyobb hibája, hogy kidolgozásakor nem a betegek, illetve az őket ellátó háziorvosok szempontjait vették figyelembe, hanem a hozzáférhető intézményekre fókuszáltak.
Mindenesetre a kormány szerint ennek eredményeként az ellátórendszer költséghatékonyabban és a betegek számára is érezhetően jobban fog működni a jövőben.
Ha mégsem, akkor legalább lehet jó arcokat (pofákat) vágni hozzá!
Pilisi Zsálya

TERÜLETI ELLÁTÁSI KÖTELEZETTSÉG: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése