2012. szeptember 27., csütörtök

Bírósági ítélet: Jogosan tartóztatták fel a készpénzzel fizető autóst

Az Amerikai Tizenegyes Körzeti Fellebbviteli bíróság döntése alapján, az állam megbízásából a fizetős autóutakat üzemeltető magáncégeknek jogában áll feltartóztatni és jelentést készíteni az útdíjért készpénzzel fizető autósokról. A döntés újabb bizonyíték arra, hogy a készpénzhasználat egyre inkább gyanús tevékenységnek minősül az Egyesült Államokban. Miután tavaly a Floridai Közlekedési Hatóság (FDOT) és az utat üzemeltető Faneuil cég feltartóztatta és őrizete alatt tartotta Joel, Deborah és Robert Chandler-t, mert készpénzzel akartak fizetni az úthasználatért és nem voltak hajlandóak kitölteni az erre vonatkozó jegyzőkönyvet, úgy döntöttek bíróság elé viszik az ügyet.
„A hatóság akkor érvényben lévő előírásai szerint az 50, de esetenként akár 5 dolláros bankjeggyel fizető autósok csak akkor hajthattak tovább, ha kitöltöttek egy „készpénz észlelési jegyzőkönyvet”, ami egyebek között tartalmazta a gépjármű forgalmijában és a sofőr jogosítványában található adatokat. A készpénzzel fizetők közül sokan a SunPass transzponder miatti adatvédelmi aggályaik miatt választották ezt a fizetési módot, hogy elkerüljék vezetési szokásaik megfigyelését,” írja a TheNewspaper.
„Értelemszerűen nem szívesen adták ki személyes adataikat a díjbeszedőnek, de nem volt választásuk, mivel a sorompót nem emelték volna fel, amíg nem engedelmeskednek. A hatósági szabályzat nem engedi meg az autóban ülőknek, hogy kiszálljanak a járműből, tolatni tilos és egyébként is lehetetlen a többi autó miatt.”
A három bíróból álló panel elutasította a keresetet, azt a döntést hozva, hogy a készpénzzel fizető autósok feltartóztatása és adataik rögzítése nem ütközik az ország alkotmányába és az államnak vagy az üzemeltetőnek jogában áll ezt az eszközt alkalmazni, mert „Florida államban egy személy autópálya használati joga nem abszolút”.
Újabb példáját láthatjuk annak, hogy a készpénzhasználatot megpróbálják kriminalizálni. Tekintettel arra, hogy készpénzes fizetésnél nem lehet a vásárlásokat és az emberek mozgását nyomon követni, a készpénzhasználattal járó bürokrácia növelésével és megfélemlítési taktikákkal próbálják elrettenteni az embereket a bankjegyek használatától és megvalósítani a teljesen készpénznélküli társadalmat.
Néhány hónapja esett szó arról, hogy az FBI a Közösségek a Terrorizmus Ellen (CAT) programja keretében felsorolja mi tekintendő „gyanús tevékenységnek” és arra bátorítja a cégeket, hogy gyűjtsenek információt a számukra gyanúsnak tűnő személyekről és ezeket jelentsék a hatóságoknak.
Az Internetkávézókban osztogatott FBI szórólap leírja, hogy a „mindig készpénzzel fizető” vendégek potenciális terroristák lehetnek. Figyelembe véve, hogy azért jelenleg még sok helyen nem is lehet kártyával fizetni 10 dollárt meg nem haladó vásárlások esetén, az FBI „címkéje” alapján azonnal több millió ártatlan ember számítana gyanúsnak.


Forrás: Infowars.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése