2012. szeptember 27., csütörtök

Valahogy nekünk is így kéne Magyarországon

"Cristina Fernández argentin elnök asszony az ENSZ Közgyűlése ülésszakán felszólalva kigúnyolta a kormányának szóló figyelmeztetést: "hazám nem labdarúgóklub, hanem szuverén ország, amely önállóan hozza döntéseit, és nem hajlik meg semmilyen nyomás alatt, nem beszélve a fenyegetésekről. A 30-as évek óta nem volt ilyen súlyos gazdasági és politikai világválság" – mondta. Hozzátette, hogy nem tűr el kritikát egy olyan szervezettől, amely "bűnrészes volt Argentína egy évtizeddel ezelőtti gazdasági összeomlásában, és szerepe volt az Európát valamint az Egyesült Államokat jelenleg sújtó bajok kialakulásában is"
.


Magyarország nem boldogul az EU pénzügyi segítsége nélkül

 

Magyarország nem boldogul a hitelezők pénzügyi segítsége nélkül. A magyar kormány 12-15 milliárd eurót szándékozik az EU-tól és az IMF-től kérni, feltételezve, hogy a megállapodást már novemberben megköthetik. Ez elegendő időt ad Magyarország számára ahhoz, hogy jóváhagyhassák az ország költségvetését az év végéig.
A magyar kormány emellett továbbra is azt állítja, hogy csupán egy tartalék összegre van szüksége az országnak, vagyis nincs rá nélkülözhetetlen szüksége Magyarországnak.
(ruvr.ru)



Kell a hitel?


Már ebben az évben kell az EU és az IMF segítsége, hogy az állam kilábalhasson a sokszorosára nőtt költségvetési hiányból. Szakemberek úgy vélik, hogy a magyar állam nem boldogulhat e nélkül. Az tervezett hiány mellé képződött, plusz 15 milliárd euró hiány akkora összeg, hogy a magyar gazdaság összeomlását okozhatná.
Ehhez adódik hozzá a magyar állam katasztrofális bank- és jegybank politikája. Mindazonáltal tudjuk azt is, hogy Görögország a botrány kirobbanásáig csak titokban úgymond zsebbe, 100 milliárd eurót kapott nemhivatalos segítségként, csak hogy elkerülje az összeomlást, és az EU rendszerén belül maradjon. Egy ország kiesése dominó elvet indítana be, és sorra hullanának ki az országok. Görögország eljátszott egy szerepet, amiért cserébe titokban folytak be az euró milliárdok.
Kérdés, hogy Orbán eddig hány milliárd eurót kapott így kéz alatt? Mekkora összegeket nyomtak csak úgy a zsebbe, hogy csendben legyenek a már-már finanszírozhatatlan cigányok például. Az is kérdés, hogy láthatóan Orbán elsősorban nem az EU, hanem Soros személyes akaratát hajtja végre. Mennyire használja ki az EU-t, mikor sorol be, és mikor ellenkezik, mit hogyan akar kikényszeríteni az EU-tól – mind-mind Soros tervei szerint történnek ezek. Az utóbbi hetekben fölkereste Oroszország több perifériaállamát, amelyekkel Soroséknak és a NATO-nak tervei vannak, legutóbb Grúziában járt. A kiadatási ügy hogyan kapcsolódik mindezekhez? Érdekes kérdések.
A magyar kormány továbbra is hangoztatja, hogy csak egy tartalék összegre van szüksége, amihez akkor nyúl, ha baj van. Ezzel csak két gond van. Az egyik, hogy kaptunk már többször is ilyen összeget tartaléknak, és mind eltűnt pillanatok alatt. A másik, hogy már baj van. Ezek után a népámításra semmi szükség.
Az orosz gazdasági szakemberek aggályukat fejezik ki a magyar vezetés gazdasági tehetetlensége miatt. Véleményük az, hogy a hitelre az országnak szüksége van, de ez már csak következmény. Nem a hitel felvétele a baj, hanem az a rossz gazdasági folyamat, ami miatt erre szükség van. Az országnak komoly váltásra lesz szüksége, ha ebből ki akar lábalni.

Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése