2012. szeptember 16., vasárnap

Fülöp Ákos: Bizalom Istenben és a másik emberben

A szegény asszony két fillérjének története a bizalomra irányítja figyelmünket.
A bizalom a hit összetevője, amely a bizonytalan jövő előtt tökéletesen Istenre, a szilárd sziklára és arra a végérvényes tényre támaszkodik, hogy Isten Jézusban legyőzte a halált. Az eredeti kifejezés alapjánál benső meggyőződés található, mely önbizalommá, önérzetté alakulhat.
Bizalmam fordulhat Isten felé vagy emberek felé.
Mitől függ, hogy kiben bízom meg? Egyrészt függ a dolog súlyától, másrészt az ismeretség mértékétől, harmadrészt saját magamtól is. Kisebb dologban könnyebben bízom meg a közlés valódiságában. Ilyenkor kevéssé ismert emberben is megbízhatok, ha valami köze van a dologhoz. (Melyik vágányról indul a vonat, erre a másik utastól is kaphatok választ, de egy vasutastól is. Az utóbbi válaszában jobban bízhatok.) Nagyobb dologban, hosszú távú döntésnél jobban körül kell járni a dolgot, alaposabban kell mérlegelni, és olyan emberben bízom meg, aki rászolgált a bizalmamra.
A bizalom kialakulásához idő kell. Veszély lehet az alaptalan bizalom, de a túlzott bizalom is. Szükség van önbizalmam megfelelő kialakítására is. A bizalmatlanság akadálya a kapcsolatoknak.
Istenben való bizalmamat saját tapasztalataim mellett mások tanúságtétele is erősíti. Persze kell hozzá a komoly Istenkapcsolat is.
Két ember közötti bizalmat erősíti az őszinteség, egymás egyre mélyebb megismerése, és a szeretet kialakulása. A bizalmat nehéz kiépíteni, de könnyű eljátszani.
Isten erejébe kapaszkodva építhetem a bizalmat a mellettem élőkkel, amely által az Istenbe vetett hitem és bizalmam is erősödik.


http://zarandok.hu/?m_id=47&m_op=view&id=742&sessid=Kjk0Mzk0NTQ1MTM1NDEyMDgwMjg1ODI1NjIy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése