2012. szeptember 16., vasárnap

Félelmet okozott a Club-K

Szó szerint félelmet váltott ki a Pentagon vezetéséből az, hogy Oroszország nem csak belső piacra szánja, hanem a nemzetközi fegyverpiacon is értékesítené a Club-K rakétakomplexumot. Ez a fegyver teljesen felrúgja a konvencionális hadviselés minden szabályát. A fegyver egy cirkálórakéta komplexum, négy rakétával. Lehet közvetlenül a konténerből vezérelni, de lehet külső, műholdas rávezetése is. A komplexum éppen úgy néz ki, mint egy szokványos konténer. Lehet bármilyen színű, vagy akár reklámfeliratokkal álcázott. Mérete, formája pontoson olyan, mint egy hagyományos szabvány konténer. Szállítás közben elvész a konténerek tömegében. Sosem lehet tudni, hogy éppen egy kamion platóján, egy teherhajón, vagy éppen vasúton kerül bevetésre.
A konténerbe négy cirkálórakéta kerül. Ezek közül kettő aktív radarral ellátott rakéta, amelyet hajók, szárazföldi járművek, célobjektumok megsemmisítésére terveztek, valamint egy külső rávezetéssel, vagy előre programozva indított rakéta, amivel ipari, katonai objektumokat, illetve műhold- vagy lézer rávezetéssel célokat lehet támadni. Mindez rejtve szállítható a világ bármely részére. Aki látott már egy kikötői konténertelepet, az tudja, hogy úgy tűnik el egy ilyen konténer a többi között, mint egy csepp a tengerben.
Ez a fegyver főleg azoknak az országoknak lehet hasznos, amelyek nem rendelkeznek elegendő forrással ahhoz, hogy csillagászati összegeket költsenek védelemre, de képességet akarnak szerezni arra, hogy megfelelő választ tudjanak adni egy esetleges támadásra. A támadást indíthatják egy teherhajóról, vagy vasúti kocsiról is. Az orosz S-300 légvédelmi rendszer hatalmas fejtörést okozott a NATO országoknak, de ez a rendszer legalább akkor gondot okoz, ha nem nagyobbat. Az első körben megcélzott piaci terület a dél-amerikai államok.
Korábban írtuk: Sikeresen tesztelték a Club-K konténer rakétát
(2012.09.06.)
A Club-K konténer rakétakomplexumot fejlesztő orosz 'Morinformsystem-Agat' konszern bejelentette, hogy sikeres kísérletet végeztek a szabványos vasúti konténerben elhelyezett mobil cirkálórakéta rendszerrel. Ennek különlegessége, hogy közönséges 12 méteres kereskedelmi szállítókonténerek közé elrejtve lehet utaztatni közúton, vasúton, vagy hajóval, és ennek megfelelően a lehető legváratlanabb helyekről bevethető. A komplexumhoz jelenleg háromféle cirkáló rakétatípust ajánlanak (3M-54TE, 3M-54TE1 és a 3M-14TE), amelyek a robbanófej hatóerejében és a rakéta hatótávolságában különböznek.
Kívülről nézve semmi nem különbözteti meg egy szabványos szállító konténertől, ám tartalma rendkívül hatásos egy olyan ellenséggel szemben is, amelyik jóval nagyobb katonai potenciállal rendelkezik. Akár hónapokon keresztül utaztatható a tengereken teherhajókon feltűnés nélkül, ahonnan meglepetésszerű tűcsapást lehet indítani vele. Ez egy olyan ideális fegyverrendszer a szerényebb gazdasági lehetőségekkel rendelkező kis országok számára is, amellyel nagy meglepetéseket lehet okozni. Ezt a komplexumot a tavalyi szentpétervári haditengerészeti kiállításon mutatták be először, ahol máris nagy érdeklődés mutatkozott iránta. Minden további magyarázat nélkül ajánljuk megtekintésre az alábbi kis szemléltető filmet.
Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése