2012. szeptember 9., vasárnap

Már a gólyák sem tudják mikor kell elköltözni



Köszönjük ezt a HAARP rendszernek, amivel egy nyáron át tartó szárazságot okoztak. Előtte pedig egy nyáron át tartó esőt.
 
Az időjárás okozta táplálékhiány miatt hamarabb keltek útra a fehér gólyák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből - közölte Nagy Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos kutatási és monitoring csoportjának vezetője kedden az MTI-vel.

A Nyíregyházán élő szakember elmondta: a költöző madarak a szokottnál két héttel hamarabb indultak el afrikai telelőhelyükre, és költözésük már véget is ért nyírségi költőhelyeiken. Az ornitológus szerint a gólyák a kevés csapadék miatt nem jutottak elegendő élelemhez a természetben, ezért keltek útra hamarabb a nyár végén.   
Nagy Károly tájékoztatása alapján a kevés eső a költés időszakában is gondot okozott a gólyáknak, mert nem tudták megfelelően táplálni fiókáikat. A szabolcsi fészkekből emiatt sok legyengült állapotban lévő fiatal madár került ki, amelyeken a madártani egyesület munkatársai és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrei igyekeztek segíteni. Befogták a bajba került kisgólyákat, és a nemzeti park górés-tanyai madármentőhelyén erősítették fel őket, hogy visszaengedhessék valamennyit a természetbe.
A szakemberek legalább harminc legyengült madarat vittek a Hortobágyra, négyet GPS-es jeladóval láttak el, hogy figyelemmel kísérhessék beilleszkedésüket élőhelyeiken. A műholdas jeladók négyóránként küldenek sms-t a kutatási és monitoring csoport szerverére - magyarázta Nagy Károly. Az egyik emberi segítséggel megerősödött gólya legutóbb például Bulgária, míg egy másik pedig már Törökország felett járt útban Afrikába.   
A csoportvezető arról is szólt, hogy az idén átlag alatti volt a gólyák költése, ez szintén összefügg a csapadékszegény időjárással. Az adatok szerint átlagosnak 2,5-2,7 fióka számít egy fészekaljban, a mostani nyáron viszont kevesebb kis madár repült ki a költőhelyekről.

http://techtud.facepress.hu/hirek/mar-a-golyak-sem-tudjak-mikor-kell-elkoltozni-20120941141/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése