2012. október 11., csütörtök

Heteken belül megtámadhatják Iránt!


Szakértők szerint egyre reálisabb az esélye egy Irán elleni támadásnak. Bár nyilvánosan eltérések vannak az izraeli és az amerikai hatóságok álláspontjai között az Irán elleni katonai akció tekintetében, az utóbbi napokban ezek egyre inkább közeledtek, ami elképzelhetővé teszi az akció megvalósítását. A témában David Rothkopf, a nemzetközi politikában elismert szaktekintélynek számító amerikai elemző publikált cikket a Foreign Policy folyóiratban. A katonai akció Barack Obama kezére játszik. Obama most pontokat vesztett a republikánus Mitt Romney elleni az amerikai választási küzdelemben. Romny bírálja Obamát külpolitikai programja miatt, amely Irán kapcsán szerinte „nem elég kemény”, ugyanakkor „nem veszi figyelembe Izrael érdekeit”. Irán bombázásakor Romney-nak be kell ismernie, hogy nem volt igaza, és kénytelen lesz támogatni Obamát.
Izrael eddig hiába feszegette az Irán elleni támadás lehetőségét, eddig nem kapott zöld jelzést rá. A zsidó állam és az Amerikai nagy testvér is tisztában van egy esetleges támadás következményeivel. A képlet olyan szinten bonyolult, hogy katonai elemzők szerint gyakorlatilag megjósolhatatlan annak végkifejlete.
Az iráni vezetés folyamatosan hangsúlyozza, hogy az Iszlám Köztársaság elleni bármilyen támadásra vagy beavatkozásra azonnali és rendkívül súlyos válaszokat fog adni. Az iráni elnök kifejtette, hogy kész Izraelt eltörölni a térképről, vagy kirobbantani a harmadik világháborút, de nem fogják tűrni a békés célú nukleáris programjukba való katonai beavatkozást.
Eddig mindkét fél megmaradt a fenyegetés szintjén, egyik sem kívánta nyíltan kísérteni az ördögöt, azonban most úgy tűnik elég nagy a tét ahhoz, hogy ezt Obama mégis megtegye. A karrierjéről és az elnöki pályafutásáról van szó. Ha csak néhány tized százalékot is remélhet a beavatkozástól, akkor nagy a kísértés rá, hogy ezt a lépést meg is lépje. Nem törődve a szerény becslések szerint is több tízezres izraeli és amerikai áldozatokkal vagy esetleg egy globális szintű konfliktusra.
Csak remélni lehet, hogy a világ igazságért küzdő része nem hagyja magára a fiatal Iszlám Köztársaságot. Isten óvja Iránt, isten óvja az emberiséget!
Szekeres Pál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése