2012. október 11., csütörtök

Nyelvvizsga pénzért

A budapesti Corvinus Egyetemen 300 ezerért lehetett több tanár tudtával eredeti nyelvvizsga bizonyítványokhoz jutni. Az ügyet még csak most göngyölítik fel, de visszamenőleg több évre találhatnak ilyen "hamis" papírokkal rendelkező diákokat. Ami egyrészről azért furcsa, mert a tavalyi évben a parlament elfogadta azt a felsőoktatási törvényt, miszerint 2016-ig az intézmények dönthetnek arról, hogy saját vizsgát írnak ki, saját követelményrendszerrel diákjaiknak. Így elkerülhetik azt, hogy a tanulók bár megvédték diplomájukat, az mégis a tanulmány osztályon porosodik, mert nyelvvizsga hiányában nem adható ki.
Egy-egy diplomához közép, vagy felsőfokú nyelvvizsga szükséges, intézménytől függően. Másrészt pedig egy nyelvtanfolyam és egy vizsgadíj közel sincs az itt említett 300 ezerhez. Persze jelen esetben megint csak azt látjuk, hogy az egyik fél nem akar tanulni, "dolgozni" a másik pedig munka nélkül teszi zsebre a pénzt. Hova jut már az ifjúság is, ha az életpályát csalással kezdi?
No ezek aztán nem nagyon mennek külföldre se dolgozni, mert rögtön kiderülne az igazság. Mondjuk egy felsőfokúval meg se tud szólalni. Az azonban nem véletlen, hogy pont Győrből vitték a vizsgázni nem akarókat Budapestre. Már a 2000-es évek elejétől a nyelv-vizsgázni akarók inkább Sopronba utaztak, az ottani vizsgákra. Nem azért, mert fizetni kellett a papírért, hanem mert már akkor könnyebb volt az írásbeli, szóbeli ott, mint a győri vizsgákon. Az sem mellékes, hogy egy-egy bukás után mennyit kellett fizetni Győrben a következő vizsgákra. Ha többször bukott a diák, több órát vett, és több vizsgadíjat fizetett. Kellett a bevétel. Valószínűleg a több százezret fizetők ezért most a biztosra mentek.

Kárpáti Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése