2012. október 11., csütörtök

Az IMF 'megoldásai' a problémákat erősítik

Az NBC oldalán megjelent cikk a következő IMF nyilatkozatokat közli:
A globális gazdaság lassulása egyre erőteljesebb, az USA vigyázzon, hogy elkerülje a „fiskális szakadékot” … Az IMF szerint a globális gazdaság egyre jobban lassul, így a Valutaalap április óta másodszor rontott a növekedési kilátásokon és arra figyelmeztet, hogy, amennyiben az amerikai és európai vezetők nem képesek orvosolni a gazdasági bajokat, a lassulás elhúzódhat. A globális növekedés nem elég a munkanélküliségi adatok javítására, az egyetlen lendületet a központi bankok intézkedései jelentik, nyilatkozta az IMF legújabb, Világgazdasági Kilátások címen kiadott jelentésében.
Mit üzennek ezúttal számunkra? „Az IMF aggódik.”
Az igazság viszont, hogy a saját jelentésében megfogalmazott aggodalmas kilátások nagyon is jól jönnek a Valutaalapnak.
„A legfontosabb kérdés, hogy vajon csak újabb bukkanóhoz értünk a lassú és nehézkes kilábalás során vagy egy tartós jelenségről van szó. A válasz attól függ, hogy az európai és amerikai törvényhozók proaktívan kezelik-e legfontosabb rövidtávú kihívásaikat.” – áll a jelentésben.
Ez egy tipikus elit mém, ami szerint a gazdasági kérdésekkel csak a „törvényhozók” képesek megbirkózni. Az IMF vezetősége még csak felvetni sem hajlandó, hogy a piac önállóan is elintézhetné ezeket a gazdasági kérdéseket.
Számos alkalommal hangsúlyoztuk, hogy az egész EU válság, kezdve a 2008-as gazdasági válsággal, nem más, mint egy irányított rombolás. Egy határozott elképzelés szerint kivitelezett banki hitelezési akcióval indult és „szuverén válság” lett belőle.
Az EU vezetői már évtizedekkel ezelőtt a nyilvánosság előtt hangoztatták, hogy a politikai egység megerősítéséhez egy gazdasági válság létrehozására lesz szükség.
Az IMF-nek pedig fontos szerep jutott ebben az akcióban, hiszen a déli EU tagállamokra a „megszorítások” mindent átfogó címszava alatt ráerőltetett feltételeket is a Valutaalap vázolta fel, gazdaságilag lassan kivéreztetve ezeket az országokat.
Néhány további szemelvény a fenti cikkből:
Angela Merkel, német kancellár, a válság kirobbanása óta először látogatott Görögországba, hogy a tüntetések jelentette veszélyekkel dacolva személyesen adja át üzenetét, amelyben támogatásáról biztosítja a görögöket. A támogatás ezúttal csupán szavakat, nem további pénzeket jelent.
Az NBC-nek adott interjúban Christine Lagarde, IMF vezér, azonnali intézkedésre szólítja fel a törvényhozókat, hogy megfordítsák az USA gazdaságát, kijelentve, hogy az automatikus adóemelések és kiadáscsökkentések óriási veszélyt jelentenek a gazdaság számára.
Az IMF 3,5-ről 3,3 százalékra módosította a globális termelésre vonatkozó 2012-es kilátásokat. Az amerikai háztartások átlag 3500 dolláros (770,000 forint) adóval lesznek kénytelenek szembenézni, ha a kongresszus nem lesz képes elkerülni a „fiskális szakadékot”.
A Kínára vonatkozó kilátásokon is rontott 2012-re és 2013-ra nézve, de figyelmeztetett, hogy túl pesszimistának sem szabad lenni ezeknek az országoknak a gazdasági kilátásait illetően, hiszen ezek jelentik a növekedés legfőbb motorjait a globális válságban.
Az IMF szerint „ismerős” erők tartják vissza a növekedést a fejlett gazdaságokban: a fiskális konszolidáció és a még mindig gyengélkedő pénzrendszer. Ugyanazok az erők, amik a válság 2008-as kirobbanása óta sújtják a világot.
„Többről van itt szó, mint csupán mechanikus erőkről, név szerint általánosan eluralkodó bizonytalanságról,” mondta Olivier Blanchard, az IMF vezető-közgazdásza.
A gazdaságot visszatartó „ismerős” erők nem egyebek, mint a nyugati hatalmak központi bankjai, amelyek túl sok pénzt nyomtatnak, hogy fenntartsák a válságok és összeomlások egymást követő ciklusait.
Az európai gondokért az euró és a központi bankok monopol helyzete a felelős. Ezt a „válságot” szándékosan indították.
Arról nem is beszélve, hogy az USA „fiskális szakadéka” a (rosszul) irányított társadalmi-gazdasági irányelvek eredménye. Akárhová nézünk, a modern pénzrendszer felelős azokért a károkért, amikre az IMF figyelmeztet.
Lépjünk hátra egy kicsit és láthatjuk, hogy a világ valamennyi nagy gazdasága válsággal, recesszióval és inflációval küzd. A BRICS országok, Európa vagy az Egyesült Államok még egy darabig hiába várja a gazdasági megújulást.
Az IMF intézkedései cseppet sem javítanak a helyzeten. Adót emelni rossz gazdasági körülmények között, ahogyan azt az IMF követeli, csak ront a helyzeten.
Tudva, hogy az IMF mögött álló elit és a jelenlegi pénzrendszer, a globális kormányt és a globális valutát részesíti előnyben, a most zajló események rögtön új értelmet nyernek.
Miközben a világgazdaság problémái miatti aggodalmát fejezi ki, az IMF tovább gyártja és erősíti ezeket a gondokat.
A Keynes-féle központi banki környezetben a gazdasági bajokra adandó válasz a pénznyomtatás. Ugyanakkor a túlzott pénznyomtatás okozza a fellendülések és összeomlások ismétlődéseit, ami a gazdaság jelenlegi állapotáért felelős.
Az IMF orvosságától a beteg állapota súlyosbodik. A likviditás növelése további árinflációt eredményez.
Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy az IMF által „javasolt” változtatások, intézkedések a globális problémák elmélyülését okozzák.
Érdemes elgondolkozni miért teszik, amit tesznek.
Forrás: The Daily Bell

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése