2012. október 14., vasárnap

Panetta kibertámadás veszélyére figyelmeztet az USA ellen

Leon E. Panetta, amerikai védelmi miniszter csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokat egy „kiber Pearl Harbor” veszélye fenyegeti és szerinte az ország egyre sebezhetőbb a külföldi hekkerekkel szemben, akik bármikor működésképtelenné tehetik az ország elektromos hálózatát, a közlekedési rendszert, a pénzügyi hálózatokat és a kormányt, áll a New York Times cikkében. Reakcióját válasznak szánta az Egyesült Államok ellenségeinek egyre növekvő agressziójára és technológiai fejlesztéseire. Szakértők szerint itt Kínára, Oroszországra, Iránra és militáns szervezetekre utalhatott.
„Egy agresszor nemzet vagy extrém csoport ilyen kiber-eszközök segítségével hozzáférhet kritikus fontosságú kapcsolókhoz,” mondta Panetta. „Eltéríthetnek személyvonatokat, sőt még ennél is messzebbre mehetnek, halálos vegyi fegyverekkel megrakott személyvonatokat téríthetnek el. Megfertőzhetik a vízrendszert a nagyvárosokban, illetve lekapcsolhatják az áramellátást az ország nagy területén.”
[Időkjelei: Illetve természetesen mindez elképzelhető megrendezett, magától a kormánytól eredő támadások formájában, amely esetben a fentihez hasonló figyelmeztetésekkel előkészítik a terepet, hogy támadás esetén elmondhassák „ők bizony szóltak” és „lám-lám mégiscsak szigorítani kell azokat a kiberbiztonsági és internetes törvényeket”, természetesen a saját érdekünkben.]
A védelmi minisztérium illetékesei kitartanak amellett, hogy Panetta egyáltalán nem túlozza el a veszély súlyosságát és hogy egy konkrét, nagy amerikai pénzintézetek ellen elkövetett kibertámadási hullámra reagálva nyilatkozott. Utalt egy augusztusi támadásra is a Saudi Aramco nevű állami tulajdonban lévő olajcég ellen, amely során 30.000 számítógép fertőződött meg és vált használhatatlanná.
Leon Panetta az idevonatkozó törvények módosításáért is lobbizik a kongresszusban. A hatékony védekezéshez a kritikus fontosságú privátlétesítményekre (erőművekre, vízművekre és gázvezetékekre) vonatkozó szabványok módosítására is szükség van, hiszen ezeken keresztül egy számítógépes támadás komoly bajt és jelentős anyagi kárt okozhat.
Augusztusban a kormány legfontosabb nemzetbiztonsági intézkedésének számító kiberbiztonsági törvényjavaslat elfogadását a John McCain szenátor vezette republikánus csoport hiúsította meg, amely az amerikai kereskedelmi kamara álláspontját képviseli, miszerint egy ilyen törvény túlságosan megterhelné a cégeket.
A legnagyobb pusztításra képes veszélyek közé tartoznak Panetta elmondása szerint a „kiber-szereplők által a kritikus fontosságú infrastruktúrák ellen szimultán indított támadások, esetleges fizikai támadásokkal kombinálva.”
Egy ilyen esemény kollektív hatását leginkább egy „kiber Pearl Harborként lehetne jellemezni, ami a fizikai pusztítás mellett életeket is követelne. Egy ilyen támadás megbénítaná az országot és rádöbbentené az embereket mennyire sebezhetőek.”
Panetta célzott rá, hogy az Egyesült Államok a kibertér védelmének átértelmezésére készül, amihez szükséges, hogy az állam a számítógépes hálózatok feje felett is képes legyen intézkedni, egy esetleges támadás vagy a támadás veszélyének észlelésekor, valamint, hogy megelőző intézkedéseket tehessen elhárításuk érdekében. Ezek az offenzív intézkedések egy amerikai célpont ellen elkövetett kiber elsőcsapásra adott megtorló akciónál hasznosak lehetnek. 


Forrás: kurzweilai.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése