2012. november 25., vasárnap

Apadó készletek az amerikai élelmiszerbankokban -- rossz előjelek 2013-ra

Az alábbi Reuters cikket olvasva érdemes elgondolkozni, hogy vajon milyen helyzetben lehet az Egyesült Államok élelmiszerellátása az alapvető cikkek tekintetében. Az idei aszály eredményeként a szövetségi kormány a szokásosnál kevesebb élelmiszert vásárolt. A szegény családokat ezekből a készletekből látják el a szükséges élelmiszerrel így az eleve alacsony készletek és a rászorulók növekvő száma miatt előfordulhat, hogy a kormánynak nem lesz miből biztosítania a hiányzó ételt. Ez komoly gondot okozhat 2013-ban és fokozhatja az eleve negatív hangulatot és elégedetlenséget.
A Reuters a következőket írja:
Az elmúlt ötven év legsúlyosabb aszálya alaposan meggyengítette az élelmiszerhez nehezen jutó 50 millió rászoruló amerikai számára fenntartott biztonsági hálót. Az amerikai élelmiszerbankok megkongatták a vészharangot a közeledő ünnepek előtt.
Az Egyesült Államokban található legnagyobb élelmiszerbankok attól tartanak, hogy nem lesznek képesek lépést tartani a megnövekedett igényekkel, amíg az ország lakossága nem talál jobban fizető állásokat. Az egyre apadó amerikai bevételeket illusztrálja az a tény, hogy 2012 augusztusában 47,1 millió amerikai részesült élelmiszertámogatásban az év eleji 45,8 millióhoz képest.
A Los Angelesi Regionális Élelmiszerbank készletei a 2010-es rekord 3,3 heti ellátmányhoz képest mostanra kétheti készlet alá estek, ami rekord alacsony szintnek számít, Michael Flood, az élelmiszerbank elnök-vezérigazgatója szerint.
A múlt nyár óta csökkenő készletek miatt az élelmiszerbank kénytelen volt várólista rendszert bevezetni, mert nem képes ellátni a felügyelete alá tartozó 640 ügynökséget. Jelenleg 565 nonprofit szervezet van a listán.
A kormány által biztosított áruk egykor az amerikai élelmiszerbankok 90%-át magába tömörítő és évente 37 millió amerikai élelmiszerellátásért felelős Feeding America (Amerika etetése) hálózat készleteinek 28%-át tették ki. Ma csupán ellátmányuk 17%-át kapják a kormánytól.
A Second Harvest Élelmiszerbank északnyugat Carolinában azt közölte, hogy a TEFAP (vészhelyzet élelmiszertámogató program) által évente biztosított ételmennyiség a korábbi 500 ezerről 170 ezerre csökkent, ugyanakkor állami támogatásukat is megfelezték.

Forrás: libertyblitzkrieg.com

80 éve: Sztálin milliókat éheztetett halálra


A 80 évvel ezelőtti nagy éhínség áldozataira emlékeztek Ukrajnában. A "holodomor" néven ismerté vált nagy éhínség 80. évfordulója alkalmából a kijevi nemzeti múzeumban rendeztek megemlékezést. Az ukrán elnök kalászszálakból és virágokból készített jelképes csokorral, és mécsesgyújtással emlékezett meg az 1932–33-as nagy éhínség áldozatairól. A résztvevők egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a több millió áldozatokról.
A Sztálin által elrendelt kötelező gabonabegyűjtések miatt a Szovjetunió éléskamrájának nevezett Ukrajnában becslések szerint 3-7 millió ember halt éhen. Többségében gyermekek, nők és idősek.
Történeti dokumentumok bizonyítják, hogy a bolsevik hatalmi gépezet emberei nem pusztán elszállították az élelmet, hanem gabonamezőket, gabonatárolókat gyújtottak fel. Így akarták megtörni a kollektivizálással és Sztálin uralmával szembeszegülőket. Történészek szerint mindez arról tanúskodik, hogy Sztálin szándékosan éheztette halálra ukránok millióit. Ez alapján a nagy éhínséget Ukrajna hivatalosan népirtásnak tekinti.
Aki az érdemeinél többet vesz el a közösből, az tolvaj, esetleg rabló. Aki viszont milliókat éheztet halálra az egyszerűen csak egy szemét gazember lehet, akikre csak a teljesen idióták tudnak gondolni szeretettel!

Harangozó Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése