2012. november 25., vasárnap

Cigányháború magyar károsultakkal

Szombaton délután két óra körül kapujuk előtt álltak a gyergyószentmiklósi Balázs Pál utca lakói. Kevesen voltak, akiknek házán ne lett volna betört ablak. Rémület, harag, tehetetlenség volt hangjukban, amint az egy órával korábban történteket mesélték.
Cigányok óriási tömege ment végig ezen az útszakaszon, s bár úgy tűnt, két banda ugrott egymásnak kaszákkal, kapákkal felfegyverkezve, kő is volt náluk, s ezekkel a környékbeli házak ablakait vették célba. Az utcalakók közül sokan az üvegcsörömpölésre, ricsajra szaladtak ki házaikból, aztán menekültek is be, hisz volt, ahol a kerítés sem maradt meg épségben, röpködtek az ökölnyi kődarabok. Azt állítják, hallották, amint a felnőttek gyerekeiket buzdították: dobáljanak ők, mert kiskorút úgysem zárnak börtönbe. Dobáltak – olyan ház is van, amelynek négy ablaka látta kárát a szombati átvonulásnak.
Két órakor már viszonylagos csend volt, a Gödrös utcai portán rendőrkordonnal körülvéve földön feküdtek a cigányok, a rendőrség udvarán sorukra vártak a behívottak. A Balázs Pál utcaiak első lépésként üvegezőt kerestek, hideg van már, nem lehet betört ablakkal éjszakázni. De ugyanilyen operatívan indult el az aláírásgyűjtés is. Kérést fogalmaztak, melyben az állt, hogy kérik a cigányok kitelepítését a Gödrös utcából, hisz most már viselkedésükkel valós veszélyt jelentenek a környéken lakókra és javaikra. Az ott lakók azt is elmondták, tehetetlenek, ha szembeállnak a rongálókkal, kisebbségben maradnak, mi több, további megtorlásokra számíthatnak. Szeretnének nyugodtan élni, s ebben a hatóságok segítségére számítanak.
Az elmúlt időszakban már érkezett panasz a Gödrös utcai cigányokra. Számuk egyetlen udvaron – a rokonok odaköltözésével – elérte a százat, rettegésben tartják az utcában lakó gyermekeket, zajonganak, civilizálatlanul viselkednek. Rendszeres járőrözést tartott a helyi és állami rendőrség, az elmúlt egy hónapban három alkalommal szállt ki a rendőrség rohamalakulata.

Nem voltak sérültek

A Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip szerint a rendőrség gyors közbelépésének köszönhető, hogy csak anyagi károk keletkeztek a cigányháborúban, és senki sem sérült meg. Negyvenegy személyt vittek be a rendőrség székhelyére, közülük huszonnégy ellen bűnügyi vizsgálatot indítottak. Tizenöt személy került 24 órára rendőrségi fogdába.
Az összecsapás az első vizsgálatok szerint abból robbant ki, hogy egy cigány csoport – város ipari zónájában, Kicsimoszkvában élők – azzal gyanúsították a Gödrös utcaiakat, hogy elloptak tőlük egy lovat, vagy más elmondás szerint megvették, de nem fizettek érte. Botokkal, vasrudakkal, fejszékkel felszerelkezve szemtanúk szerint több mint százan törtek rá a Gödrös utcai cigányokra, akik fel voltak készülve a támadásra, legalább hetvenen várták az ellenségeiket. Közben tizenegy ház ablakát törték be kövekkel, megfélemlítve az ott lakókat. A tizenegyből kettő volt olyan, ahol cigányok laktak. A rendőrség rövid idő alatt a helyszínre érkezett, a későbbiekben pedig Csíkszeredából érkező társaik is segítették őket. A harcoló feleket a földre kényszerítették, majd a rendőrségre szállították őket. Több mint negyven személyt vittek be, 19 és 45 év közöttieket, köztük egy 36 éves nőt is. A közrend és közerkölcs megsértése vádjával indult ellenük vizsgálat.

A rendőrség szombat dél óta a helyszínen vigyáz a biztonságra
A károsultak félnek
Amint egy neve elhallgatását kérő rendőr elmondta, a cigányháború nyomán kárvallott személyek félnek. Emiatt – úgy tudjuk – egyetlen személy sem tett panaszt a rendőrségen, tartva az esetleges bosszútól.
A szombati eseményeket követően Nagy Zoltán alpolgármester elmondta, távolléte miatt utólag értesült a történésekről, és a törvényesség keretein belül mindent megtesznek az állapotok javításáért. Keresik a legjobb megoldást, addig is gyakoribbá teszik a járőrözéseket, ellenőrzik, kinek, hová szól a lakhelye, s az illetékteleneket elküldik. A törvényt betartva szeretnék elérni, hogy a városból is kiutasítsák azokat, akiknek nincs itt mit keresniük, de ez ügyben a hatóságokkal szükséges az egyeztetés, együttműködés.
Az ügyészség tizenegy személy ellen rendelt el 29 napos és egy fő ellen tíznapos előzetes letartóztatást.

(szh.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése