2012. november 8., csütörtök

Az USA szegényeken és feketéken tesztelt vegyi fegyvereket a hidegháború alatt

Az Egyesült Államok szegényeken és feketéken tesztelt vegyi fegyvereket a hidegháború alatt. Egy esetleges szovjet nukleáris támadás elleni pajzs fejlesztése miatt, Saint Louis városában az amerikai hadsereg olyan vegyületeket permetezett szét a helyi lakosság felett, amelyeket vegyi fegyverek gyártásához használtak. Az '50-es, '60-as években St. Louis külvárosi lakói tesztalanyként szolgáltak a mérgező vegyületek hatásainak ellenőrzéséhez.
Erről írt tanulmányt Lisa Martino-Taylor, a Saint Louis Community College szociológus professzora, aki nyilvános dokumentumok közt kutatott, és kadmium-szulfid, valamint mérgező cink tárolókról talált jelentéseket az '50-es, '60-as évekből. A tanulmány szerint az amerikai hadsereg teszteket hajtott végre, különösen a magas népsűrűségű, szociálisan elkülönített területeken, ahol túlsúlyban voltak a fekete és az alacsony jövedelmű polgárok. A helyi hírcsatorna interjújában elmondta, hogy „nagyon megdöbbentette az a titkolózás és félrevezetés", amit a hatóságok felelősségének firtatása kapcsán tapasztalt. „Minden tőlük telhetőt elkövettek hogy becsapják az embereket” nyilatkozta.
A vegyi fegyverek embereken való tesztelése a „Manhattan-Rochester” program része volt. Ez egy amerikai kormányprogram, amely a hidegháború alatt a rádióaktivitás emberi testre gyakorolt hatásait vizsgálta. Hasonló kísérletekre került sor Corpus Christi városában és Texasban is.
A legmérgezőbb vegyületeket légi bemutatók során, repülőgépekből permetezték a célterületre. Lisa szerint a program részeként aeroszolos spray-ket is elhelyeztek a környező felhőkarcolók és meteorológiai tornyok tetején. 1953-ban összesen 16 kísérlet volt, mely során nem kevesebb mint 35 adag cink-szulfidot és kadmiumot használtak fel St. Louis-ban. A leginkább érintett környékek a „sűrűn lakott nyomornegyedek” voltak, ahol körülbelül tízezer alacsony jövedelmű lakos élt, többségében gyerekek.
Tisztázás
A Lisa által kapott eredményeken megdöbbenve, az állami törvényhozók október 22-én tisztázást kértek a fegyveres erőktől. „Az ötlet, hogy polgárok tízezreit akaratuk ellenére tettek ki mérgező anyagok hatásainak, teljességgel felháborító. Teljesen természetes, hogy ezek az emberek és családjaik válaszokat követelnek a kormányhivataloktól,” nyilatkozta Roy Blunt, republikánus szenátor.
A demokrata Claire McCaskill, és kollégája, Blunt szintén tisztázást kértek John McHugh-tól, a hadsereg titkárától. „A Szenátus és a Képviselőház is folytatott nyomozásokat a '90-es évek alatt, de semmi sem történt, - állítja Lisa Martino-Taylor. Szerinte a legnagyobb hiba az volt, hogy „igazából soha nem néztek utána, hogy kinek lehetett köze az ügyhöz”.
Radioaktivitás
Az interjúban Lisa azt mondta hogy „bőven vannak rá bizonyítékok, hogy sugárzó vegyületeket is felhasználtak a kísérlet során.” Lisa szerint fluoreszkáló részecskéket is hozzáadtak a keverékekhez, melyeket arra használtak hogy „megvilágítsák” a célpontokat, azonosítva őket a további tesztekhez. Fennáll a gyanú, hogy a „U.S. Radium” nevű cég részt vett a kísérletben. A U.S. Radiumnak már csak azért is felelnie kellene a törvényszék előtt, mert radioaktív festéket gyárt, mely már számos festőt ölt meg.
Kutatásának jövőbeni folytatását illetően azt mondta, fontos lenne nyilvánosság elé tárni „hogy mindez súlyos megsértése volt az egész egészségügyi etikának, minden nemzetközi jogszabálynak, de még az akkori katonai rendszabályoknak is.”
(pravda.ru)
Fordította: Fehér Nándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése