2012. november 8., csütörtök

Matolcsy rosszat álmodott?

Matolcsy miniszter úr a csíkos pizsamáját rab ruhának nézte? – vagy mi a szösz lelhette?
„Mindenhol érzik már: a bankrendszer reformja nélkül nem kezelhetők a problémák” – írja Matolcsy György a legfrissebb Heti Válaszban megjelent könyvismertetőjében.
Miniszter úr! Jó lenne pontosítani, hogy hol az a mindenhol? Méghogy bankreform-börtönreform kell ide, hogy az illetékes minisztereket, bankárokat és az őket kiszolgáló felügyeleti szervek vezetőit, valamint a politikai strómanokat, miután gyorsított eljárással végigzavarják a törvény ítélőszéke előtt, a megfelelő méretű cellában elhelyezzék. Punktum.
Azok akarják megreformálni a bankrendszert, akik évekig, sőt évtizedekig asszisztáltak és segédkeztek a nemzet és az ország kivéreztetésében? Törvényalkotással, szemet hunyással, korrupcióval és számtalan becstelen cselekedettel? Túl szeretnék élni? Mit szeretnének túlélni? A rendszer bukását? Én nagyon remélem, hogy mindannyian túlélik! Azért hogy nagyon sokáig elrettentő példaként lehessen rámutatni, hogy jár az, aki idegen érdekeknek kiszolgáltatja a hazát. Nagyon nem szeretném, ha sorra revolverükhöz nyúlnának. Volt már rá példa nem is olyan régen.
„A bankok közös teherviselésbe történő bevonása Matolcsy szerint azért helyes, mert nem teljesítik alapfeladatukat.”
Jaj de szép gondolat! Legszívesebben Hofit idézném.
De miért nem beszélünk inkább az adóelkerülésről, póriasabban fogalmazva a banki adócsalásokról? A NAV nyomozóit a frász kiverte, amikor behívtak a feljelentésem alapján. Minden eszközzel azon voltak, hogy vonjam vissza a feljelentésemet, mert az elindított nyomozásnak beláthatatlan következményei lehetnek. Mire gondoltak vajon? Arra, hogy megtalálják azt, miszerint más jogcímen könyvelik el a bankok a „devizahitelekből” származó árfolyam-különbözetet? Vagy netán kiderül, hogy az MNB is nyakig benne van a buliban?
Hiába na! A politika úri huncutság és mulatság, de nem veszélytelen. Tőlem is úton útfélen megkérdezik, hogy nem félek-e? Pedig én nem is politizálok. Mi lesz ha elkezdek politizálni? Meg kell hogy valljam félek, sőt rettegek! Attól, hogy nem lesz olyan „humánus” büntetés, amellyel megfelelőképpen honorálva lesz az elmúlt két évtized hazaáruló honatyáinak tevékenysége.
Na de félre a tréfával és beszéljünk komoly dolgokról.
Érdekelne a miniszter úr véleménye egy banki levélről, reklámot nem akarok neki ezért nem írom le, hogy az MKB bankról van szó, csak egy olyanról, aki nem teljesíti az alapfeladatát. Szóval itt a rövid idézet:
„A fentiek alapján Bankunk nem forint hitelt kötött Önnel, hanem a rendelkezésre tartott deviza összegből – kérésének megfelelően – forintban folyósította a teljes ……….. HUF összeget, és a folyósított forint összegnek megfelelő svájci frank tőketartozást nyilvántartásába vette, a szerződésében meghatározott árfolyam figyelembevételével. A folyósításról és fennálló svájci frank tőketartozásáról havi bankszámlakivonatában, valamint értesítő levélben tájékoztattuk Önt. A hiteltartozást devizában tartjuk nyilván, melyre havonta devizában kerül meghatározásra a törlesztőrészlet összege. A devizában meghatározott törlesztőrészletek elszámolásakor Bankunk a HPT. 2010. évi XCVI. Törvény és módosításainak megfelelően jár el a törlesztőrészletek elszámoláskor. A Hpt. 200/A. § (1) … alapján.”
A tisztelt Matolcsy miniszer úr véleménye érdekelne, hogy 2010. november 27-e előtt, vagyis mielőtt hazájukért aggódó politikusok megalkották ezt a törvényt, mi alapján jártak el, mondjuk 2004-ben vagy netán 2008-ban azok a bankok, amelyek nem teljesítik az alapfeladatukat? Mert eljártak, ugyanúgy mint most teszik. Segítek-törvényi szabályozás nélkül garázdálkodtak és kergettek halálba családokat.
Ja, majd elfelejtettem, van még egy bökkenő. Miniszter úr a rendelkezésre tartás és a rendelkezésre bocsátás között óriási nagy különbség van, ugyanis a kölcsönszerződésre vonatkozó törvény szerint a kölcsönt rendelkezésre kell bocsátani, nem tartani, hanem bocsátani. De ez a meg nem nevezett MKB bank olyan számlán tartotta rendelkezésre amelyhez az adós nem fért hozzá, tehát nem lett számára rendelkezésre bocsátva. És ez még nem minden, van folytatása is a dolognak. A közjegyző nem a rendelkezésre bocsátott összeg alapján állította ki a végrehajtási záradékot, hanem a rendelkezésre tartott, de soha meg nem kapott összeg és pénznem alapján.
Jaj! Hogy miket hordok össze, jó lenne ha már vége lenne, igaz miniszter úr?! De nincs vége, még mindig nincs, mert a közjegyző is törvényt sértett és azt közokiratba is foglalta. Ugyanis  az alapfeladatát nem teljesítő bank levele szerint el lett adva és meg lett vásárolva a deviza, tehát ellenértékről és adásvételről beszélhetünk. De a Ptk. 242.§ szerint a tartozás elismerésével nem változik meg a jogcím. Igen ám, de a közjegyző a végrehajtási záradékot nem adásvételből keletkező tartozás jogcímén állította ki, hanem kölcsön jogcímén, mert nem is tehetett mást, ugyanis kölcsön jogcímen írt alá az adós, viszont az “aktus” ilyen formában nem kölcsön.
Nem teljesen érthető amit mondok? – akkor szemléltetem egy egyszerű példával, hogy mindenki értse, még a miniszterek is.
Ha egy majdani miniszter felmenői, nem bocsájtják egymást rendelkezésre, hanem úgy tartják egymást rendelkezésre, hogy nem férnek hozzá, ahhoz amihez kell, akkor nem jön létre az aktus, és a majdani miniszter nem fog megszületni és nem fog akkora ökörségeket elkövetni mint azok akik megszülettek.
Kásler Árpád
Kelt: Gyulán, 2012. 11. 08-án




Matolcsy az MNB élén?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése