2012. november 22., csütörtök

Megerősítik a vatikáni öltözködési szabályokat

Megtiltja a világi viselet hordását klerikusok és szerzetesek számára a Vatikánban a hivatali időben és a hivatalos eseményeken egy belső jegyzék, amelyet Tarcisio Bertone államtitkár írt alá a pápa nevében.
II. János Pál 1982-ben szabályozta a klerikusi viseletet Róma vikáriusának, Ugo Polettinek írt szeptember 8-i levelében – a vatikáni államtitkárság most erre a szabályozásra emlékezteti a Vatikán munkatársait. A jegyzék október 15-i dátummal született, még a püspöki szinódus alatt, és ugyan a Vatikánban dolgozókra vonatkozik, mégis „bátorítás” szeretne lenni azoknak is, akik Rómába látogatnak, illetve minden egyházmegye számára is. A hírt többek közt a CNA és az ACI Prensa is közölte Sandro Magister blogjára hivatkozva.
II. János Pál (és most az államtitkárság) rendelkezése szerint a szerzeteseknek mindig és minden évszakban kötelező a szerzetesi ruhájuk, habitusuk viselete (külön a női rendekre nem tér ki a feljegyzés). Bíborosok és püspökök számára hivatali időben kötelező a reverenda, a papok és „monsignorék” (püspökök, érsekek, bíborosok, stb) számára pedig a reverenda vagy klerikusi viselet. A Római Kúria hivatalos ülésein, találkozóin, illetve a pápa részvételével zajló ünnepségeken pedig kötelező az „abito piano” (Piusz-viselet) avagy a galléros reverenda a papok számára; a lila vagy piros szegélyű reverenda a püspökök, bíborosok számára és a reverenda lila vagy piros szegéllyel, gallérral (pellegrina) a püspökök és bíborosok számára.
A rendelkezés Sandro Magister blogján olvasható több nyelven (angol, francia, olasz, spanyol). A rendelkezés célja, hogy erősítse a papi indetitást és hogy a papok, szerzetesek még inkább jel lehessenek a világ számára. Angrea Tornielli, a La Stampa Vatikánnal és az Egyházzal foglalkozó szakértője szerint a jegyzék üzenet a világegyháznak is.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése