2012. december 18., kedd

Internetre került a kétezer éves Nash-papirusz tízparancsolatot tartalmazó oldala

Az Ószövetség egyik legősibb kéziratát a Cambridge-i Egyetemi Könyvtár teszi közzé digitalizált formában. A tízparancsolat már megtekinthető a könyvtár weboldalán.
A Nash-papiruszt a holt-tengeri tekercsek 1947-es felfedezése előtt a legősibb héber kéziratként tartották számon. Koruk és sérülékenységük miatt ilyen ősi kéziratokat igen ritkán lehet megtekinteni. Ha kiállításra kerülnek is, legfeljebb egy-két oldal látható belőlük. A digitalizáláshoz használt technikai berendezést adományozó Polonsky Alapítvány jóvoltából mostantól az interneten keresztül bárki közelről tanulmányozhatja, lapozhatja, nagyíthatja az ősi iratot.
A Cambridge-i Egyetem digitális projektje keretében a Nash-papirusz mellett számos más dokumentumot is közzétettek: több héber, keresztény, iszlám, szanszkrit irat, valamint Isaac Newton jegyzetfüzetei és a Nürnbergi Krónika is megtekinthető a könyvtár weboldalán. A keresztény szövegek közül kiemelkedő az V. században keletkezett, görög-latin kétnyelvű Újszövetséget tartalmazó Béza-kódex.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése