2012. december 18., kedd

Világvége?

Már csak néhány nap a világvége előtt, legalábbis a híressé vált maja naptár szerint, amely 2012 december 21-én ér véget... vagy sem? Sokan nem tudják egyébként, hogy a szóban forgó naptár nem a világhíressé vált kerek kő, hanem egy ketté tört és hiányos sírkő, amit a régészek Tortuguero 6 emléknek neveznek és amire 1960-ban bukkantak véletlenül útépítés közben Mexikó déli részén. Az a híres kerek kő, amit Piedra del Sol-nak neveznek, valóban egy azték naptárat ábrázol és 1790-ben találták Mexikó város területén.

A többség szerencsére nem veszi komolyan a 2012 világvégi hisztériakeltést, de itt-ott akadhatnak instabil személyiségek, akiknél elgurulhat a pirula a végzetes nap közeledtével. Ki tudja, talán a múlt héten történt iskolai tömegmészárlás elmezavaros elkövetőjét is befolyásolta a maja naptár bolondéria, hiszen az amerikai Connecticut államban -ahol történt a tragédia- mindenki tudja, hogy az ott lévő régi nukleáris rakétasilókból luxus "doomsday" (azaz "világvégi") magán óvóhelyek készültek az elmúlt években. December 11-én, a NASA nyilvánossá tette a videót amit eredetileg csak december 21. után akart bemutatni és amiben szakértői elmagyarázzák "miért nem történt meg a világvége". Ha bár előbb is nyilatkozhattak volna a NASA koponyák, jó hogy ez most végre megtették. A pápa egyébként, kicsit megelőzve a NASA-t, a novemberben kiadott könyvében megerősítette azt, amit már sokan tudtak, azaz hogy valóban nem 2012-ben vagyunk, hanem néhány évvel később. Ha pedig már évek óta elmúlt 2012, igazán nincs miért aggódni a maja naptár miatt, de valóban akkor sem lenne, ha tényleg 2012-ben lennénk. Ugyanis, a maja "hosszú számlálás" és a jelenleg használt Gergely naptár összehangolását illetően egy tucatnyi eltérő teória létezik.

Az első, "Goodman-Martinez-Thompson korreláció"-nak nevezett, összehangolás a Gergely naptárral az archeológusok John Goodman és Juan Martinez Hernández által készült a 19. században, amit aztán a brit maja szakértő Eric Thompson kifinomított a 20. század elején. Eszerint, a "hosszú számlálást" a maják i.e. 3114 augusztus 11-én kezdik és az idén december 21-én fejezik be. Más szakértők viszont egészen eltérő dátumokat találtak. A német archeológus Andreas Fuls például 2220 december 23-án látja a "hosszú" maja naptár végdátumát. A belga maja kutató Antoon Vollemaere szerint pedig 1546 december 12. a helyes dátum. A maják ciklusokban képzelték el a világ fennállását és a "hosszú számlálás" adta meg a ciklusok időkereteit. A belga kutató Antoon Vollemaere, aki évtizedek óta tanulmányozza a különböző maja naptárakat e nép a forrásaiból fennmaradt napfogyatkozások és csillagászati előrejelzések alapján, határozottan jelöli meg a "hosszú számlálás" kezdő és végső dátumait:  i.e. 2594 és i.u. 1546. Ez azért is érdemel figyelmet, mert a maja civilizáció akkoriban áldozott le, Európa expanziója Közép- és Dél-Amerika felé pedig akkoriban ívelt fel, vagyis valóban kataklizmus történt akkor a maják szempontjából.

Spanyol megszállás: a maja világ vége...
1511-ben, egy spanyol hajót a maják által lakott, Mexikó dél-keleti részén lévő, Yucatán-félsziget partjára dobta a vihar és a két túlélő matróz a maja vezetők rabszolgái lettek. 1519-ben megérkezik Hernán Cortés és felszabadítja az egyik matrózt, miközben a másik feleségül veszi egy maja vezér lányát. Ekkor még a spanyolok békén hagyják a majákat, a szomszéd aztékokat viszont telibe támadják és 1521-ben le is győzik őket. Ezután már a maják sem ússzák meg és a ma is "Maja-hegység"-nek nevezett területen élő törzseket 1524-ben rabszolgaságba ejtik. A sűrű erdőkkel borított Yucatán-félszigeten élő maják azonban keményen harcolnak és az utolsó városukat csak 1696-ban (!) tudják elfoglalni a spanyolok. A történészek szerint, a maja vereség részben a konkvisztadórok által behozott olyan betegségeknek volt tulajdonítható, mint a himlő, amelyek ellen nem volt felkészülve a maják immunrendszere.  

A hollywoodi film iparnak "köszönhető" leginkább a maja naptár hisztéria terjedése, különösen a 2009-ben megjelent 2012 című katasztrófa filmnek. Azonban, már 1966-ban lehetett olvasni az amerikai antropológus Michael Coe The Maya című könyvében, hogy 2012 december 23. és 2013 január 11. között bolygónk minden "elkorcsosult" népét el fogja pusztítani az "Armageddon"... A világvég hamis prófétái mellett akadnak olyan álmodozók is, mint Terence McKenna, aki szerint december 21. táján egy "dimenziókapu" fog nyílni és az emberiség egy másik létsíkba kerül, ahol persze kolbászból lesz a kerítés. Ne lovagoljuk be magunkat ilyen lilaködös álomba, ha nem akarunk csalódni. Az emberek élete sosem volt könnyű és talán soha nem lesz, de miért is lenne? Buddha szavait idézve: A szenvedés az emberi tapasztalás része, testünk pedig csupán egy eszköz amely rövid ideig áll rendelkezésünkre. Ugyanúgy, ahogy az utazó áll meg egy pihenőhelynél, a létezés útján haladó lélek is csak elidőzik egy életben.


Szélvéső

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése