2013. január 7., hétfő

Gulyás: 2014-ig nem lesz jelentős változás a választási rendszerben

A Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta, egy-két pontot még rendezni kell az Ab döntése miatt.
Nem lesz választási regisztráció 2014-ben, mivel az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését.
Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Duna Heti Hírmondó című műsorában azt mondta: nem biztos benne, hogy a regisztráció nem fog működni Európában szélesebb körben, mint ahogyan jelenleg, de politikailag korábban is kockázatosnak látta a regisztráció bevezetését. Hangsúlyozta azonban, hogy osztja pártja véleményét, így szerinte is vannak fontos előnyei a regisztrációnak. Mint mondta, véleménye szerint az Alkotmánybíróság az átmeneti rendelkezések megsemmisítésekor hozott egy „merész, rendkívül aktivista” döntést, de a jogalkotó szándékával ez a döntés szembement. Hozzátette: az átmeneti rendelkezések megsemmisítéséből már következett a választási eljárási törvény vizsgálata során a regisztráció megsemmisítése is.
Kiemelte: Rogán Antal és Szájer József is azt mondta korábban, hogy mivel az Alkotmánybíróság az átmeneti rendelkezések megsemmisítésekor nem tartalmi hibákat tárt fel, hanem arra a következtetésre jutott, hogy az alaptörvénynek egy jogszabályban kell lennie, azt a feladatot adta az Országgyűlésnek, hogy szerkessze össze azokkal a rendelkezésekkel az átmeneti rendelkezéseket és az alaptörvény egységes szövegét, melyeket az alkotmányozó többség fontosnak tart. Hozzátette: a regisztráció megsemmisítésével azonban tartalmi kritika jelent meg.
Arra a felvetésre, hogy kétharmados többséggel az alaptörvényben rögzíthették volna a regisztrációt, Gulyás Gergely kijelentette: nem akarnak az Alkotmánybíróság döntésével ellentétes alkotmánymódosítást elfogadni ebben a kérdésben. Szerinte ugyanis ez azt jelentené, hogy utána el kell fogadni a választási eljárási törvényt, és már egy év sem lenne hátra a választásokig, amikor még nem lenne mindenki számára megismerhető a választás lebonyolításának jogszabályi környezete.
2014-ig már biztosan nem változtatnak
A politikus azt mondta, jelentős átalakítást a kialakult választójogi rendszerben 2014-ig nem tud elképzelni, csak egy-két olyan pont van, melyet az Ab döntése miatt rendezni kell. Biztosan nem lesz a rendszert egészben megváltoztató módosítás – szögezte le. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány előre tisztában lehetett az Alkotmánybíróság döntésével, és egyfajta politikai taktika volt a regisztráció bevezetésének szándéka, azt mondta: ennek a felvetésnek semmilyen alapja nincs. Arra a kérdésre, hogy megnyílt-e az út az előre hozott választás előtt, megállapította: ez az elmélet is "a fantazmagóriák és a viccek kategóriába” tartozik.
Mint mondta, azt reméli, hogy a megelőző két és fél év államháztartási és költségvetési konszolidációjának eredményeként a következő másfél évben még sok olyan intézkedés esedékes, mely erősíti a kormánypártok választási győzelmének esélyeit.
Külhoni magyar állampolgároknak marad a regisztráció 
Arra a kérdésre, hogy a külhoni magyar állampolgárok esetében megmarad-e az előzetes feliratkozás, azt mondta: az Ab nem a regisztráció egészét szüntette meg, hanem a magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok tekintetében hozta meg döntését. A Magyarországon kívül élő magyar állampolgárok esetében megmarad a regisztráció, ők levélben és elektronikus úton regisztrálhatnak.
Kiemelte: lesz majd egy felvilágosító kampány is, mely után egy úgynevezett külhoni névjegyzékbe veszik a külföldi magyar állampolgárokat, ennek alapján lesz rá lehetőség, hogy a választás napján, illetve azt megelőzően levélben leadják szavazataikat. Így össze lehet számolni a szavazatokat, és a választás napján lehet eredményt hirdetni – tette hozzá. Mint hangsúlyozta, nemcsak jogi, de nemzetbiztonsági szempontból is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy Szlovákiában megfoszthatják állampolgárságától azokat, akik felveszik egy másik állam állampolgárságát.
A választási eljárási törvény ad olyan felhatalmazást a végrehajtási rendeletekben, mely lehetőséget nyújt rá, hogy alternatív megoldások is legyenek – emelte ki Gulyás Gergely. Példaként azt mondta, nem feltétlenül kell szlovák postán feladni a levelet. Még gondolkodnak egy olyan megoldásban, hogy ha valaki Szlovákiában akar élni választójogával, megtehesse úgy, hogy az semmilyen kockázattal ne járjon - fejtette ki Gulyás Gergely. Kiemelte: az európai egyezményekkel teljesen szemben áll a szankció a kettős állampolgársággal szemben.
Kifejtette: eddig 370 ezren vették fel a magyar állampolgárságot, a regisztráció után lehet majd látni, hogy mennyien vannak azok, akik ebből a választói körből szavazni szeretnének, utána az Országos Választási Iroda összesíti a szavazatokat. Hozzátette: a titkosságra itt is tekintettel kell lenni.
(hirado.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése