2013. január 15., kedd

Irán növeli gázipari és olajfinomítási kapacitását

Irán felavatott és üzembe helyezett egy köolajfinomítót az ország nyugati részében, amely az előrejelzések szerint 125000 hordóval növeli Irán kőolajfinomító kapacitását és 60 millió köbméterrel a gázkapacitást. A Cheshmeh Khosh nevű finomító a nyugati országrész legnagyobb létesítménye, amelybe mintegy 6,2 millió euró és mintegy 30 millió dollárt fektettek be Mehdi Fakour az Iráni Központi Olajtársaság ügyvezető igazgatója szerint, jelentette a Mehr iráni hírügynökség. Fakour elmondta, hogy a vállalat 2012 októberében, mintegy 1 milliárd dollárt különített el az olaj és gázmezők fejlesztésére az elmúlt évben. Négy iráni olajmezőn a fejlesztések a végső stádiumban vannak és 2013 márciusában elkezdődik ezeken is a termelés.
A Shana hírügynökség idézte a minisztert, mondván, hogy a Cheshmeh Khosh olajmező kapacitása megduplázódik és így180000 hordó lesz naponta. A Sarvestan és a Saa’databad olajmező pedig szeptemberben már 15000 hordó olajat fog termelni naponta.
A Nemzeti Iráni Olajtársaság ügyvezető igazgatója Ahmad Qalebani kijelentette, hogy az ország napi kőolaj-és földgáz termelése 5.000.000 hordó olajra és 1,47 milliárd köbméter gázra fog nőni 2015-ig.
Ungvári Bertalan 


47 százalékkal nő az iráni áramexport


Irán elektromos áram exportja 2013 márciusának végére 47 százalékkal fog növekedni.
Majid Namjou energiaügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy a tavalyi 6,8 kwh-ról 10 kwh-ra fog növekedni Irán áramexportja. A megnövekedett árammennyiséget a szomszédos országokba fogják exportálni. Irán jelenleg Afganisztánnak, Örményországnak, Azerbajdzsánnak, Iraknak, Pakisztánnak, Türkmenisztánnak és Törökországnak ad el áramot.
Még a múlt év februárjában a miniszter azt nyilatkozta, hogy Irán úgy tervezi, hogy Libanonnak és Szíriának is fog exportálni áramot az iraki elektromos hálózaton keresztül. 
Akkor elmondta, hogy az ország 1000 megawattot képes exportálni Irakba, de Szíria 500 megawatt energiát szintén igényelt ekkor. Irán a régió vezető elektromos áram exportőrévé lép elő, hiszen 1,1 milliárd dollárt fektet be három erőmű építésébe. Az energiaügyi miniszter szerint az ötödik gazdaságfejlesztési terv, azaz a 2010-2015-ös ciklus végére az ország villamosenergia-termelő 25 gigawattos kapacitása 73 gigawattra fog nőni. 
Ungvári Bertalan



Az iszlám köztársaság 14. flotta hajói a Földközi tengerre lesznek kihelyezve. Habibollah Sayyari admirális kijelentette, hogy három hónapon belül hajóik járőrözni fognak az Indiai óceán északi részén, az Ádeni öbölben, Vörös-tengeren, Szuezi csatornán és a Földközi-tengeren.
Malahi László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése