2013. január 5., szombat

TÖMEGMANIPULÁCIÓS KÉZIKÖNYV

Niccoló Machiavelli
A nyelvész és filozófus Noam Chomsky azok a baloldali nézeteket valló amerikai értelmiségiek egyike -Chomsky a IWW nemzetközi munkás unió tagja-, akik hisznek abban, hogy egy igazságosságra törekvő társadalom csak szolidaritás alapon működhet, vagyis a források rendszerinti átcsoportosításával a tehetősebbektől az alacsonyabb jövedelműek irányába. A magyar valóságra vetítve, a jelenleg aktuális "akinek nincs semmije, az annyit is ér" lázári eszme, az egykulcsos adórendszer és a nagytőkét kiszolgáló földosztás, valamint a vadkapitalista munkatörvények a szolidaritás egyenes ellentétei. A 20. század nyolcvanas éveiben, amikor az Egyesült Államokban tombolt a demagóg, nemzeti jelszavakba és hazugságokba burkolt neoliberális reaganizmus, Noam Chomsky összefoglalta tíz pontban a tömegmanipuláció stratégiáját.

A politika egy művészet, jelentette ki nemrég miniszterelnökünk egy osztrák utazás során s ezzel bizonyára egyetértett volna Machiavelli, a politikai művészet mestere aki a mai média társadalomban maga is a Chomsky által rávilágított manipulatív eszközöket alkalmazná:

1/ Figyelemelterelés

A közvélemény figyelme el van vonva a valódi társadalmi és gazdasági problémáktól.

Nálunk: focimánia... közlekedési balesetekkel, sport eseményekkel, bulvár hírekkel és egyéb jelentéktelenségekkel töltött hírmédia... lottó médiakultusz... díszalkotmány... korrupció-elleni "elszámoltatási" handabanda... stb. 

2/ Problémagyártás megoldással

Egy előidézett helyzet elé van állítva a közönség, hogy maga kérje azt a megoldást, amit a hatalom óhajt. Például, a hatalom hagyja egy terrorista merénylet szervezését, hogy utána a többség, a félelem és a gyűlölet hatása alatt, hajlandó legyen lemondani a szabadságjogairól... vagy például, egy gazdasági válság előidézése réven, a hatalom elfogadtatja a szociális jogok visszavételét és a közszolgáltatások megcsonkítását.

Nálunk: egy jól müködő állami cég csődbe van kergetve forrás megvonással majd az-állam-rossz-gazda jelszóval privatizálva van... miután tömeges munkanélküliséget idézett elő a gazdaság kifosztása, munkahelyteremtés címen jobbágyi munkatörvények jönnek létre... a "nemzetközi terrorizmus" -elleni küzdelem címén titkosszolgálati módszerek vannak szinte nyíltan bevetve a lakosság megfigyelésére... mesterségesen keltett hatalmas államadósság törlesztése után következik a nemzeti gazdaság újjáépítését megakadályozó adósságtörlesztésre fordított adórendszer és egyéb "megszorítások"... stb. 

3/ Lépcsőzetesség

Egy elfogadhatatlan intézkedés fokozatosan van bevezetve. Az Egyesült Államokban ez történt a neoliberális gazdasági politika megvalósításával a reaganizmus alatt. Tömeges munkanélküliség, prekaritás, rugalmasság, kiszervezések, alacsony bérek, mindez egyidejűleg valószínűleg forradalmat okozott volna.

Nálunk: nincs igazán jelentős lépcsőzetesség, az életszínvonal úgy romlik ahogy puffan, a hatalom csupán arra ügyel, hogy folyamatosan letagadja a valóságot, például kisminkelt munkanélküliség, bűnözés vagy infláció adatokkal.

4/ Megkönnyebbültség keltése

A hatalom a közönség beleegyezését kéri előre egy jövőben bevezetendő fájdalmas-de-szükséges intézkedéshez. Ugyanis, mindig könnyebb egy jövendő, mint egy jelenlegi áldozathozatal és közben az emberek hozzászokhatnak a gondolathoz.

Nálunk: a megrettentés-megkönnyebbülés változat működik inkább, amikor szörnyű-de-szükséges előre bejelentett intézkedéseket követően végül is enyhébbek vannak bevezetve megkönnyebült (vagy akár hálás) sóhalyok közepette.... például az "elveszik-a-rokkantnyugdíjat” rémhíresztelés után "csak" a felét-harmadát vonja el a hatalom... vagy az "elveszik-az ösztöndíjjakat" rémhíresztelés után "csak" arra kötelezi a diákokat a hatalom, hogy diplomaszerzés után itthon szolgálják az alacsony munkabérekkel és rabszolga munkatörvénnyel ide csalogatott multinacionális cégeket... stb.  

5/ Infantilizálás 

A reklám ipar mintájára, a hatalom infantilisan kezeli a polgárokat, tudván hogy ez elaltatja kritikus gondolkodásukat.

Nálunk: ez (még?) nem szokás, legalábbis nem olyan mértékben mint az Egyesült Államokban, talán mert a magyar ember intellektuális színtje gyakran túl magas ilyen trükk bevetéséhez.

6/ Érzelmek pengetése

Klasszikus módszer ami rövidzárlatként blokkolja a rációt, a kritikus gondolkodást.

Nálunk: ez a stratégia rendkívül fontos... például, amikor a "szocikra" vagy a "ballibekre" tereli a frusztrációt a jelenlegi hatalom... vagy amikor a nemzeti érzéseken zongorázik azzal, hogy "szabadságharcosnak" önjelöli magát... vagy amikor a vallásos érzéseket kihasználva, a katolikus egyházat és egy "keresztény" kamupártot hű szövetségesekként szerepeltet... vagy amikor a holokószt túlélők fájdalmas érzéseit kihasználva hírtelen kétszeresére emeli a nyugdíjjukat, hogy megszerezze a zsidó szavazók szimpátiáját... stb.        

 7/ Tudatlanságban tartás

A közönséget olyan állapotban igyekszik tartani a hatalom, hogy képtelen legyen átlátni a tömegmanipuláció szitáján miközben az alacsony színvonalú közoktatás elszigeteli a többséget az "elit" osztálytól.

Nálunk: a közoktatás színvonala folyamatosan csökkent, például azzal az indokkal, hogy a "hátrányos" helyzetű tanulók ne szakadjanak le... a felső oktatást illetően pedig, ösztöndíj ide vagy oda, a legtöbb család már nem képes állni a velejáró és folyamatosan növekvő költségeket (albérlet, tömegközlekedés, étkezés, tankönyvek, stb.)... a tévéműsorok intellektuális színvonala köszönő viszonyban sincs azzal, ami által húsz évvel ezelőtt a magyar televízió programjait a nyugat-európai szakemberek is dicsérték... stb.

8/ A középszerűség dicsérete

Arra van biztatva a közönség, hogy ne lógjon ki a sorból, hasonlítson a hasonszőrűekhez, tartozzon a többséghez.

Nálunk: ez egyelőre nem téma, mert az átlag magyar ember úgyis erősen konformista és, ami különösen a politikai szemléleteket illeti, nem rendelkezik olyan politikai kultúrával, hogy képes legyen "kilógni a sorból".

9/ Felháborodás helyett önhibáztatás

Azzal van győzögetve a közönség, hogy szerencsétlenségéért ő maga a felelős, azaz nem elég "jó" vagy nem tesz elég erőfeszítést. Ekkor, ahelyett hogy a fennálló rendszer ellen háborodnának fel az emberek, saját magukat vádolják.

Nálunk: talán ezt a szemléletet próbálta népszerűsíteni a már híres fideszes "akinek nincs semmilye, az annyit is ér" kijelentés 2011-ben, valamint a jelenlegi elnök is, aki újévi köszöntőjében arra utalt, hogy "mindenki a maga sorsának a kovácsa"... a jelenlegi hatalom mindenképpen ezt a világszemléletet sugallja a baloldali "szolidaritás" eszmével (ami egyébként a keresztény eszme alapja is!) ellentétesen.  

10/ Pszichológia

Az elmúlt 50 év folyamán, az alkalmazott pszichológiának köszönhetően, a rendszer az ember megismerése magas fokára érkezett. Ez a rendszer jobban ismer Téged, mint Te magadat s így gyakran nagyobb ellenőrzést gyakorol az egyéned felett, mint Te magad.

Nálunk: tudjuk, hogy a "rendszerváltás" óta hemzsegnek a "tanácsadók" a hatalom körül és köztük akad feltehetően képzett pszichológus is de az biztos, hogy a jelenlegi hatalom különös szorgalommal és nem kevés pénzből gyüjti a polgárok személyes adatait ilyen-olyan "kormánykommunikációs" anonim-de-mégsem-annyira kérdőívek alkalmazásával, amik alapanyagként szolgálhatnak pszichopolitikai műveletekhez, különösen választás-előtti időszakban.  


Szélvéső

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése